САЩ призова Китай да спре натиска върху Тайван, тъй като Лай критикува намесата в изборите

...
Съединените щати призоваха Китай да спре да оказва натиск върху
Коментари Харесай

Съединените щати призоваха Китай да спре да оказва натиск върху Тайван, след като Пекин започна военни действия около самоуправляващия се остров като „строго предупреждение“ срещу тайванския вицепрезидент Уилям Скорошните междинни кацания на Лай в Ню Йорк и Сан Франциско.

Изявлението дойде след като Тайван заяви в неделя, че около 25 самолета на китайските военновъздушни сили са пресекли средната линия на Тайванския пролив през последните 24 часа.

Това включва изтребители Су-30 и J-11, според карта, публикувана от министерството, въпреки че няма незабавни признаци, че Китай продължава ученията си за втори ден.

В изявление до информационната агенция Ройтерс, говорител на Държавния департамент на САЩ каза, че ще продължи да следи отблизо ученията на Китай и призова Пекин „да преустанови своя военен, дипломатически и икономически натиск срещу Тайван и вместо това да участва в значими диалог с Тайван”.

Тайван и Китай се разделиха през 1949 г. след гражданска война, която завърши с контрола на континента от управляващата комунистическа партия. Тайван никога не е бил част от Китайската народна република, но Пекин гледа на демократично управлявания остров като на отцепническа провинция, която да бъде превзета със сила, ако е необходимо.

Докато САЩ не поддържат официални връзки с Тайван, Вашингтон е най-големият източник на оръжия за Тайпе и неговата политическа и военна подкрепа за територията се превърна в постоянен източник на търкания в отношенията му с Пекин.


Китай отхвърли официалния контакт между САЩ и Тайван и започна най-големите си военни учения около острова през последните години през август 2022 г., когато тогавашният председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайпе. Пекин също проведе широкомащабни учения за бойна готовност през август в отговор на срещата на тайванския президент Цай Инг-вен с настоящия председател на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти по време на транзит през Калифорния.

Анализатори казаха, че ученията на Китай в събота – които според Пекин включват координация на плавателни съдове и самолети и тяхната способност да завземат контрола над въздушните и морските пространства – са били много по-скромни от два кръга военни игри през април и август.< /p>

Аналитик на отбраната в Сингапур Александър Нийл каза пред Ройтерс, че изглежда Китай е калибрирал мащаба на ученията, за да подчертае, но не и да разстрои по-широките дипломатически усилия, докато Пекин и Вашингтон се опитват да се ангажират отново. Тези усилия включват потенциални планове президентите на Китай и САЩ да се срещнат на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество по-късно през годината.

„Мисля, че след неотдавнашен двустранен ангажимент Китай вероятно не иска да разклаща лодката твърде много преди APEC в Сан Франциско“, каза Нийл, помощник сътрудник на мозъчния тръст Pacific Forum на Хаваите.

Длъжностни лица в Тайван междувременно описаха неотдавнашните военни игри на Китай като претекст за сплашване на избирателите преди президентските избори на острова следващата година.

Тайванският вицепрезидент Уилям Лай, фаворитът на изборите през януари, каза в интервю, излъчено късно в събота, че не зависи от Китай да реши кой ще спечели изборите.

„Не е важно кой Китай харесва днес и тогава те могат да поемат поста. Това противоречи на духа на тайванската демокрация и представлява огромна вреда за демократичната система на Тайван“, каза той в интервюто, направено, докато беше в Ню Йорк миналата седмица.

Китай не трябва да „вдига шум за нищо“, когато става дума за задгранични пътувания на тайвански лидери, каза Лай.

„Моята позиция е, че Тайван не е част от Китайската народна република. Ние сме готови да се свържем с международната общност и да говорим с Китай под гаранция за сигурност.“


Китай от много години иска да „анексира“ Тайван и това не е нещо, което е започнало при правителството на управляващата Демократична прогресивна партия (DPP), каза той, посочвайки битките по китайското крайбрежие през 50-те години на миналия век, когато Китай завзе Тайван- контролирани островчета.

„Тези избори не са избор между мир и война. Не можем да поръчаме от меню, избирайки мир и след това има мир, избирайки война и след това има война. Това не е така“, добави той.

„Имаме правото да избираме дали искаме демокрация или автокрация. Това е истинският избор, който трябва да направим на тези избори.“

Говорител на президентската канцелария на Тайван също обвини Китай, че се опитва да повлияе на изборите на острова чрез разпалване на страхове и осъди провокацията в публикация във Facebook. Оливия Лин каза в събота, че международната общност многократно е подчертавала важността на поддържането на мира в Тайванския пролив и призова Китай да спре подобни действия.

Министърът на външните работи на Тайван Джоузеф Ву също написа на платформата X, че Китай „е дал да се разбере, че иска да оформи“ националните избори на острова.

„Зависи от нашите граждани да решат, а не от насилника в съседство“, написа той.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР