Съединените щати предупредиха днес за "тежки последици", ако Турция купи

...
Съединените щати предупредиха днес за "тежки последици", ако Турция купи
Коментари Харесай

САЩ с предупреждение към Турция за ракетите С-400

Съединените щати предизвестиха през днешния ден за "тежки последствия ", в случай че Турция купи съветските ракетни системи за противовъздушна защита С-400, тъй като това може да засегне съглашението за покупка на изтребители Ф-35 и ракетни системи Пейтриът, заяви Българска телеграфна агенция, цитирайки в. "Хюриет дейли нюз ".

Говорителят на Пентагона Чарлс Съмърс съобщи пред публицисти, че решението на Турция да се снабди с съветска отбранителна система "би означавало, че те няма да имат достъп до Пейтриът и Ф-35 ". "Ако Турция вземе С-400, ще има тежки последствия от позиция на нашите военни връзки с тях и за Пейтриът и Ф-35 ", съобщи Съмърс.

По-рано тази седмица командващият американските въоръжени сили в Европа военачалник Къртис Скапароти съобщи, че ще предложи на Съединени американски щати да не продава самолети Ф-35 на Турция, в случай че Анкара продължи с проектите си да купи съветска зенитно-ракетна система.

Скапароти посочи няколко казуса, които съветските системи биха основали, в това число неналичието на оперативна съгласуемост със системите на НАТО. Той добави, че С-400 "са проблем за всички наши самолети, изключително за Ф-35 ".

След продължителни старания за покупка на системи за противовъздушна защита от Съединени американски щати, които не доведоха до триумф, Анкара реши през 2017 година да купи съветски системи С-400, отбелязва "Хюриет дейли нюз ".

Решението беше подложено на критика от Пентагона, който предизвести, че покупка на С-400 би навредила на турско-американските връзки и на ролята на Турция в НАТО.

Държавният департамент утвърди през декември продажбата на ракетна система Пейтриът на стойност 3,5 милиарда $ на Турция. Доставката на изтребители Ф-35 в Турция е отсрочена, до момента в който договарянията за С-400 не престават.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР