Съединените щати помагат на европейските страни да компенсират недостига на

...
Съединените щати помагат на европейските страни да компенсират недостига на
Коментари Харесай

Белият дом: Ще помогнем на европейските страни със спрени доставки на газ от Русия

Съединените щати оказват помощ на европейските страни да компенсират дефицита на съветски газ, съобщи представителят на Белия дом Джен Саки във връзка упованията " Газпром " да спре доставките на някои страни от на следващия ден. Сред тях е и България, другата страна е Полша.

" Дори преди съветското нахлуване над Украйна поставяме старания да увеличим опциите за доставки на природен газ за тези европейски страни, които са подвластни от Русия в това отношение, тъй като чакахме доставките да бъдат прекратени или понижени. Например, помолихме някои азиатски страни, които могат, да обезпечат доставки за Европа. Усилията в това направление не престават ", сподели Псаки, представена от БНР.

Точно преди месец президентът Джо Байдън даде обещание да достави на Европа в допълнение най-малко 15 милиарда кубически метра полутечен природен газ, само че това е едвам една десета от количествата, доставяни годишно от Русия.

Припомняме, че през вчерашния ден вечерта стана ясно, че " Газпром " приключва неотложно всички доставки на газ до България. По-рано пък същото бе обявено и за Полша. Българските управляващи към този момент споделят, че няма потребност от суматоха и че обстановката може да бъде овладяна.

И още - по-късно вечерта реакция пристигна и от Чехия. Премиерът Петер Фиала дефинира прекъсването на газовите доставки за Полша от страна на Русия като нарушаване на договорите, подписани от Москва. В туитър, представен от БНР, той написа, че прекратяването на експорта на синьо гориво за полската страна е нагнетяване на обстановката и съставлява още едно доказателство, че Европа би трябвало последователно да се отърве от зависимостта си от съветските изкопаеми горива.

В същото време ръководителят на офиса на украинския президент Андрей Ермак съобщи, че Русия стартира газов шантаж поради отхвърли на страните да заплащат газа в рубли. В изказване в телеграм той сподели, че случилото се още един път потвърждава, че енергоресурсите са оръжие за Москва. Затова той е на мнение, че Европа би трябвало да бъде единна и да вкара енергийно ембарго на съветската страна.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР