Съединените щати подготвят военна операция, наречена Страж, предназначена да обезопаси

...
Съединените щати подготвят военна операция, наречена Страж, предназначена да обезопаси
Коментари Харесай

САЩ изглежда са готови за война в Персийския залив

Съединените щати приготвят военна интервенция, наречена " Страж ", предопределена да обезопаси морските пътища в Близкия изток, се споделя в изказване на Централното командване на Съединени американски щати, съобщи БГНЕС.
Подготовката на интервенцията в Персийския залив стартира на фона на задържането в петък от иранската Ислямска революционна армия на английски танкер заради нарушение на интернационалните правила. По-късно стана известно, че изпълняващият длъжността министър на защитата Ричард Спенсър е одобрил прехвърлянето на американски военни елементи в Саудитска Арабия, с цел да " отбрани ползите на Съединени американски щати " в района на Близкия изток.
" Въз основа на взаимното съдействие сред Саудитска Арабия и Съединените американски щати и желанието им да подобрят всичко, което може да резервира сигурността в района и неговата непоклатимост... Крал Салман даде утвърждението си да одобри американските сили ", декларира представител на саудитското министерство на защитата, представен от саудитската държавна осведомителна организация.
" Централното командване на Съединени американски щати създава интернационалната морска интервенция " Страж ", с цел да ускори контрола и сигурността по основните водни пътища в Близкия изток, с цел да подсигурява свободата на корабоплаването в светлината на последните събития в района на Персийския залив ", се споделя в изказване на командването. Целта на интервенцията " е да спомага за стабилността в морето, да обезпечи безвредно прекосяване и да понижи напрежението в интернационалните води в целия Арабски залив, Ормузкия проток, пролива Баб ел-Мандеб и Оманския залив. "
Според информацията, Съединените щати ще координират интервенциите си в границите на интервенцията " Страж " със своите съдружници, с цел да " подсигуряват свободата на мореплаване в района и да защитят жизненоважни морски пътища ".
Вече има обаче въпроси по какъв начин в действителност ще работи проектът, защото до момента по публична информация би трябвало съответният охраняван транспортен съд да бъде защитаван от боен транспортен съд на съответната страна, участваща в " Страж " - съгласно това кой граждански транспортен съд под какъв байрак плава. Досега няма и цялостна изясненост кои страни ще оказват помощ на Съединени американски щати. Отделно стои въпросът и дали това няма да докара до война, откакто се появиха спомените от 1987 година и по какъв начин Роналд Рейгън подреди американски военни кораби да пазят кувейтски търговски кораби в така наречен Операция " Ърнест Хил ", при която кувейтските кораби плаваха под американски байрак, с цел да не посмее Техеран да ги нападна. Операцията се организира без утвърждението на Конгреса. Но през 1987 година ирански военни нападат транспортен съд, плаващ под американски байрак (Sea Isle City), а в отговор Съединени американски щати унищожават две петролни платформи на Иран. Следва същинска морска война - с американски офанзиви против ирански петролни уреди в отговор на ирански офанзиви против търговски кораби, в това число с мини, кулминационната точка на която идва, когато американският боен транспортен съд Vincennes смъква простъпка ирански пътнически аероплан Airbus на 3 юли, 1988, защото го обърква с ирански изтребител F-14. Загиват 290 цивилни, от тях 248 иранци, в това число 66 деца, а Съединени американски щати заплаща 61,8 млн. $ отплата на Иран през 1996 година.
Ескалацията на обстановката
През последните няколко месеца обстановката в Персийския залив и прилежащите региони доста се утежни и последователно ескалира.
Два танкера бяха нападнати в Оманския залив в средата на юни. Според информация от страна на Съединени американски щати, на борда им били взривени магнитни мини, което предизвикало пожар. Иран отхвърля всякакво присъединяване в случая, въпреки да беше оповестено видео на лодка с хора, за които Вашингтон твърди, че са ирански военни и които се пробвали да махнат невзривила се мина.
След това се последва различен случай - иранските военни оповестиха за свален американски безпилотен аероплан, откакто той нарушил иранското въздушно пространство. В същото време Централното командване на американските въоръжени сили разгласи, че безпилотният аероплан е бил свален над Ормузския пролив, в интернационалното въздушно пространство.
Преди няколко дни се появи информация за опит на иранските военни да задържат английски транспортен съд в Ормузския пролив на фона на задържането на танкер на Ислямската република в Гибралтар. Техеран отхвърля тези изказвания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР