Съединените щати отричат да са замесени във вчерашните , при

...
Съединените щати отричат да са замесени във вчерашните , при
Коментари Харесай

Напрежението в Близкия изток - предстои ли нова ескалация?

Съединените щати отхвърлят да са забъркани във вчерашните, при които починаха 95 души, а над 200 бяха ранени.

Две бомби избухнаха в границите на 10 минути в град Керман по време на гала в памет на убития преди 4 години военачалник Касем Сюлеймани.

Техеран упрекна Вашингтон и Тел Авив и даде обещание да не оставя офанзивата без последици. Ден по-рано в Ливан беше премахнат вторият човек в редиците на Хамас. Според специалисти е доста евентуално в Близкия изток да следва нова ескалация на напрежението.

Антъни Блинкен по неотложност отпътува за Близкия изток - това заяви поискал анонимност чиновник на Държавния департамент.

Четвъртата аудиенция на американския държавен секретар в района от началото на войната сред Израел и Хамас е опит да бъде потушено напрежението след детонациите в Иран и ликвидирането на втория човек в редиците на палестинската формация - Салех ал Арури в Ливан. От Държавния департамент обявиха, че не са били авансово известени за готвеното нападение.

" Оставаме извънредно обезпокоени от обстановката в Близкия изток и в частност от заплахата спорът да се разрастне ", съобщи Матю Милър, представител на Държавния департамент.

От Белия дом изрично отхвърлиха обвиняванията на Техеран, че Вашингтон е виновен за детонациите в Керман и допълниха, че няма индикация за съпричастност и на Израел.

Вчера водачът на ливанското шиитско придвижване Хизбула Хасан Насрала дефинира ликвидирането на Салех ал Арури като " очевидна израелска експанзия ", а иранският лидер Али Хаменей даде обещание да има " изострен отговор " на детонациите.

" Американците са извънредно обезпокоени от възможна ескалация преди президентските избори в Съединените щати. Ето за какво сега задачата им е главно да печелят време. Арабските страни са фокусирани върху вътрешната си непоклатимост и стопанска система и не държат безусловно да се намесват в спора сред Израел и палестинците. Това, което прави Иран и го прави доста сполучливо, е да търси всяка опция да сее разкол както сред Израел и арабския свят, по този начин и сред Съединените щати и Израел ", добави Мат Герткен, специалист по геополитика, BCA Research.

Експертът по геополитика Мат Герткен твърди, че задачата на Техеран е да предизвика напрежение в района, без да се трансформира в цел на Съединените щати.

" Ако Иран фактически не искаше да има ескалация, нямаше да допусне " Хамас " да нападна Израел, нито хутите да блокират Червено море. Вярвам, че обстановката първо ще ескалира, а едвам по-късно ще се успокои ", сподели още Мат Герткен.

Според него пикът на напрежението в Близкия изток следва през идващите 12 месеца.

Последвайте ни във и Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР