Съединените щати отрекоха твърденията на Пекин, че са пускали балони

...
Съединените щати отрекоха твърденията на Пекин, че са пускали балони
Коментари Харесай

САЩ: Не сме пускали балони над Китай

Съединените щати отхвърлиха изказванията на Пекин, че са пускали балони над Китай, съобщи представителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби, съобщи Ройтерс.

" Това не е правилно. Не го вършим. Просто безусловно погрешно ", съобщи той в изявление за Ем Ес Ен Би Си. " Ние не пускаме балони над Китай ", добави той.

Китай твърди, че сваленият от Съединени американски щати балон е бил безпилотен дирижабъл, предопределен за метеорологични проучвания, който се е отклонил от курса си. Пекин упрекна Съединени американски щати, че са реагирали прекомерно остро, като са го свалили, и заплаши да предприеме неуточнени ответни дейности.

Във Вашингтон говорителката на Съвета за национална сигурност Ейдриън Уотсън съобщи, че всяко изказване, че държавното управление на Съединени американски щати употребява балони за наблюдаване над Китай, е погрешно.

" Китай е този, който има стратегия за събиране на разследваща информация с балони за наблюдаване от огромна височина, обвързвана с Народноосвободителната войска на Китай, която употребява, с цел да наруши суверенитета на Съединени американски щати и на над 40 страни на пет континента ", сподели Уотсън.

" Това е най-новият образец, че Китай се пробва да управлява следствията. Китай неведнъж и неправилно твърдеше, че балонът за наблюдаване, който изпрати над Съединените щати, е метеорологичен балон, само че и до ден сегашен не е съумял да даде никакви надеждни пояснения за навлизането му в нашето въздушно пространство, както и в това на други страни " добави тя.

След случая с балона държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън анулира визитата си в Пекин, за което мнозина се надяваха, че ще спре внезапното утежняване на връзките по отношение на Тайван, търговията, правата на индивида и заплашителните дейности на Китай в оспорваните води на Южнокитайско море.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР