Съединените щати откриват във вторник втората си Среща на върха

...
Съединените щати откриват във вторник втората си Среща на върха
Коментари Харесай

САЩ създават единен фронт срещу авторитаризма

Съединените щати откриват във вторник втората си Среща на върха за народна власт с взор, ориентиран към останалата част от света: в търсене на обединен фронт против авторитаризма, до момента в който Русия нападна Украйна, а Китай стартира дипломатическа атака.

Президентът Джо Байдън встъпи в служба, обещавайки да се бори за демокрацията и през първата си година извърши обещанието си с встъпителната среща на върха, която имаше за цел да удостовери водачеството на Съединени американски щати откакто предшественикът му Доналд Тръмп ерозира демократичните правила посредством офанзивата против Капитолия.

Този път, в отговор на опасенията, че първото издание е било прекомерно обвързвано със съдружниците на Съединени американски щати, Байдън избра съорганизатори на всеки континент - президентите на Замбия, Коста Рика и Южна Корея и министър-председателя на Нидерландия.

Общо той е поканил 121 водачи за тридневната, най-вече виртуална среща на върха - с осем повече, в сравнение с през 2021 година

Срещата на върха се организира в миг, когато заканите за демокрацията се развиват " от това, което се разглеждаше като значим въпрос, въпреки и като постепенно разрастваща се опасност, до въпрос, който в този момент е по едно и също време значим и извънредно незабавен ", сподели Марти Флакс, шеф на самодейността за правата на индивида в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания.

На сесиите ще бъдат поканени представители на гражданското общество за разискване на редица провокации пред демокрацията, в това число технологиите за наблюдаване, които съгласно Съединените щати съставляват възходяща опасност, до момента в който Китай реализира бърз софтуерен прогрес.

" При неналичието на идни дейности от страна на Конгреса в тази област е значимо администрацията да се ангажира двустранно с други страни, а също и с компании за доброволни дейности, които могат да бъдат подхванати в това време ", сподели Флакс.

Срещата на върха ще стартира във вторник с виртуален диалог за мира в Украйна с присъединяване на президента Володимир Зеленски.

Не единствено посланието, само че и ситуацията ще бъде в ослепителен контрастност с първата среща на върха, на която Зеленски, в този момент боен водач във военна униформа, беше безпрепятствено избръснат и облечен в непоколебим черен костюм.

Въпреки че Байдън съблюдава обещанието си от предизборната акция за среща на върха за демокрацията, той разочарова някои деятели за правата на индивида, като смекчи предходните си обещания да заобикаля автократични водачи.

Миналата година Байдън посети както Саудитска Арабия, признавайки ролята на кралството на петролните пазари, по този начин и Египет - хазаин на срещата на върха за климата и сътрудник на Съединени американски щати в районната сигурност, и все по-често работи с турския президент Реджеп Тайип Ердоган по въпросите на Украйна.

Нито една от тези три страни не е поканена на срещата на върха, което е задочна рецензия най-много към Ердоган, който е изправен пред избори на 14 май след две десетилетия на власт, в които е упрекван в пълзящ авторитаризъм.

Уникално измежду страните от Европейския съюз е, че Байдън не кани Унгария, където министър-председателят Виктор Орбан завоюва четвърти мандат предходната година, само че е упрекван, че се отклонява от демократичните полезности, като лимитира пресата, осъжда неевропейските бежанци и се изрича благосклонно за Москва.

Сред сътрудниците на Съединени американски щати, които са отбягвани за срещата на върха, са Сингапур, чиито избори по принцип се считат за свободни, само че в който се лимитират свободните събрания и се контролират медиите, и Бангладеш, където стотици са задържани по силата на Закона за цифровата сигурност.

Държавният департамент отхвърли да разиска критериите за включване на обособените страни.

" Въпреки това повтаряме, че за срещата на върха се стремим да бъдем приобщаващи и представителни за разнороден в районно и социално-икономическо отношение лист от страни ", съобщи представител на Държавния департамент.

" Не се стремим да дефинираме кои страни са и кои не са демокрации ".

Все по-близкият сътрудник на Съединени американски щати - Индия, оповестена за най-голямата народна власт в света, е включена в листата на присъстващите дни откакто опозиционният водач Рахул Ганди беше изпъден от Народното събрание - последната стъпка на министър-председателя Нарендра Моди, която разтревожи правозащитните групи.

Съседът на Индия и неин противник Пакистан, където предходната година Имран Хан беше свален от поста министър-председател и по-късно му беше повдигнато обвиняване, също е в листата на поканените.

От страните, които получиха предложения, откакто не бяха позволени до присъединяване през 2021 година, пет са в Африка, в това число Танзания, където президентът Самия Сулуху Хасан даде обещание да възобнови конкурентната политика, и Кот д " Ивоар, където напрежението отслабна, откакто изборите през 2021 година минаха умерено, както и Гамбия, Мавритания и Мозамбик.

В Латинска Америка Байдън за първи път кани Хондурас, който получи хвалба за по-доброто осъществяване на изборите през 2021 година от страна на управляващите, макар продължаващото принуждение и неотдавнашния отвод от връзки с Тайван в интерес на Китай.

Срещата на върха се организира в миг, когато Съединените щати насочват вниманието си към Африка, където Китай и Русия от ден на ден уголемяват наличието си.

Вицепрезидентът Камала Харис ще пътува през седмицата до Гана, Танзания и Замбия - чийто президент Хакаинде Хичилема е апетитен от Вашингтон като пример за демократично ръководство и ще организира свои лични събития като съорганизатор на срещата на върха.

В последния си годишен отчет Freedom House, подкрепяната от Съединени американски щати изследователска група, регистрира изцяло утежняване на международната народна власт, само че също по този начин и възходящ брой светли точки.

Кейти Ларок, координатор на групата за срещата на върха съобщи, че въпреки една среща сама по себе си да не е решаваща, тя дава опция за слагането на някакво начало. Демокрациите могат да " координират промени в политиката, които да лимитират разрастващата се заплаха от властническа експанзия ", сподели тя. /БГНЕС

---------------------------------

Шон Тандън, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР