Съединените щати освободиха от затвора талибанския племенен лидер и известен

...
Съединените щати освободиха от затвора талибанския племенен лидер и известен
Коментари Харесай

САЩ и талибаните си размениха затворник и заложник за нормализация на отношенията - Свят

Съединените щати освободиха от пандиза талибанския родов водач и прочут наркобарон Башир Нурзай, излежаващ в Америка доживотна присъда за трафик на опиати. Талибаните пък пуснаха да си замине за Съединени американски щати американски инженер, взет като пленник през 2020 година. С размяната двете страни се надяват да създадат по-бързи крачки за нормализация на връзките си.

Според BBC на летището в Кабул на американците е бил предаден 60-годишният строителен инженер Марк Фрихс. Президентът Джо Байдън разяснява размяната с думите, че е изисквала сложни решения, които той не взема с лека ръка.
Фрихс, който в продължение на повече от 10 години работи в Кабул като инженер, беше похитен от талибаните година преди завръщането им в Афганистан. Семейството му в никакъв случай не е губило вяра да си го върне.

„ Много съм щастлива да чуя, че брат ми е в сигурност и се прибира към нас. Семейството ни се молеше за това всеки ден от повече от 31 месеца, през които той беше пленник “, сподели сестрата на Фрихс Шарнийл в изказване, представено от Военновъздушни сили. Бащата на към този момент освободения пленник съобщи пред английската станция, че е получил позвъняване от президента Байдън, само че още не се е чувал със сина си.

Задържането на инженера, който е и някогашни военноморски офицер беше съществена спънка за възстановяване на връзките сред Съединени американски щати и талибаните, чието държавно управление към момента не е прието от всички страни в света. През януари американският президент Джо Байдън съобщи, че „ талибаните би трябвало неотложно да освободят Марк, преди да могат да чакат каквото и да е разглеждане на стремежите си за легитимност “. „ Това не предстои на разискване. “ – сподели Байдън.

В същото време като воин на летището в Кабул беше посрещнат при завръщането си наркобаронът Башир Нурзай, който чакаха талибански бойци с гирлянди от цветя.

" Моето освобождение дружно с това на един американец ще постави мир сред страните ", разгласи на конференция Нурзай.

Наркотрафикантът беше непосредствен съдружник и другар на създателя на талибаните молла Омар и оказа помощ за финансирането на първото талибанско държавно управление през 90-те години, показва Военновъздушни сили. Нурзай не е заемал публични длъжности, само че е осигурявал мощна поддръжка, в това число с оръжия, изясни представителят на талибаните Забихула Муджахид пред организация Агенция Франс Прес.

Нурзай е излежал до този миг 17 години в американски арест за контрабанда на хероин. По време на процеса против него обвиняването твърдеше, че е управлявал огромно произвеждане на опиат в провинция Кандахар, обичайна вътрешност на талибаните в южната част на страната. По време на ареста си през 2005 година той беше считан за един от най-големите наркодилъри в света, контролиращ повече от половината от износа на опиати от Афганистан, който държи по-голямата част от международната годишна продукция.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР