Съединените щати очакват президентът Владимир Путин да реагира на отговора

...
Съединените щати очакват президентът Владимир Путин да реагира на отговора
Коментари Харесай

Блинкен: САЩ очакват отговора на Путин относно гаранциите за сигурност

Съединените щати чакат президентът Владимир Путин да реагира на отговора на Вашингтон на съветските оферти за гаранциите за сигурност. Държавният секретар Антъни Блинкен съобщи това в изявление за Радио Свободна Европа/Радио Свобода, чиято стенограма беше публикувана от пресслужбата на Държавния департамент.

" Чух от разнообразни хора в Русия разнообразни първични отговори на документа, който им предадохме, както и на документа, предаден им от НАТО. Но отговорът, който има значение, е този на президента Путин. И ние разбираме, че <...> тези документи са на бюрото му. Ще чакаме отговора му, който, сигурен съм, ще бъде предаден посредством [руския външен министър Сергей] Лавров и други [руски публични лица] през идващите дни ", сподели Блинкен.

На 17 декември предходната година съветското външно министерство разгласява съветски проектодоговори за гаранции за сигурност, които Москва чака от Вашингтон и НАТО. Двата контракта - със Съединените щати и с членовете на алианса - включват, наред с други неща, отвод от разширение на НАТО на изток, в това число отменяне на Украйна като член, както и ограничавания за разполагането на съществени нападателни оръжия, изключително нуклеарни. Вече са извършени няколко кръга съвещания в разнообразни формати, само че към момента не са оповестени никакви съглашения.

На 26 януари Съединени американски щати и НАТО предоставиха на Русия писмения си отговор на предложенията на Москва по отношение на гаранциите за сигурност. Отговорът на Съединени американски щати не съдържаше позитивен отговор по главния въпрос за недопустимостта на по-нататъшното разширение на НАТО, съобщи Лавров по-рано през днешния ден./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР