Съединените щати обявиха визови ограничения за 25 души от Беларус

...
Съединените щати обявиха визови ограничения за 25 души от Беларус
Коментари Харесай

САЩ налагат санкции на Беларус заради процеса срещу опозиционен лидер

Съединените щати оповестиха визови ограничавания за 25 души от Беларус в отговор на задочния развой против опозиционния водач Светлана Тихановска и други продемократични деятели.

Този ход бе подхванат в миг, когато Тихановска, която претендира за победа над президента Александър Лукашенко на изборите през 2020 година, бе изправена пред съда по обвинявания в държавна измяна, " скрит план за завладяване на властта " и основаване и управление на екстремистка организация.

" Тези политически стимулирани правосъдни процеси са най-новите образци за напъните на режима на Лукашенко да сплашва и репресира тези, които се стремят към правдивост, ценене на човешките права и либерален Беларус ", сподели в свое изказване държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

Сред лицата, против които са ориентирани глобите, са членовете на Народното събрание, които одобриха закон, разрешаващ смъртно наказване за лица, наказани за " опит за терористичен акт ".

В изказването на Съединени американски щати се споделя, че обвиняването се употребява за репресии против членове на опозицията и деятели на гражданското общество.

Съюзник на съветския президент Владимир Путин, Лукашенко, който ръководи някогашната руска република от 1994 година, от години е подложен на наказания от страна на Съединени американски щати.

През март Съединените щати му постановиха стопански наказания за корупция и нарушение на човешките права.

Няколко съдружници на Тихановска също са съдени задочно.

С дейностите от вторник Съединени американски щати към този момент постановиха визови ограничавания на 322 души за подкопаване на демокрацията в Беларус.

" Няма да останем безучастни, до момента в който този режим продължава да тормози и репресира мирните протестиращи, демократичната съпротива, публицистите, синдикатите, деятелите, правозащитниците и елементарните беларуси ", се споделя още в изказването.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР