Съединените щати обявиха, че одобряват продажбата за 10 млрд. долара

...
Съединените щати обявиха, че одобряват продажбата за 10 млрд. долара
Коментари Харесай

САЩ ще продадат реактивни системи Химарс на Полша за 10 млрд. долара

Съединените щати оповестиха, че утвърждават продажбата за 10 милиарда $ на 18 прецизни реактивни системи за залпов огън " Химарс ", муниции и друго съоръжение на Полша, съдружник на НАТО, която граничи с обхванатата от спор Украйна.

" Предложената продажба ще усъвършенства полските воеен потенциал за осъвременяване на качествата, като в същото време в допълнение ще усъвършенства оперативната съгласуемост със Съединени американски щати и други съдружници ", се споделя в изказване на Агенцията за съдействие в региона на защитата и сигурността.

" Полша има намерение да употребява тези отбранителни артикули и услуги, с цел да модернизира въоръжените си сили и да разшири опциите си за подсилване на отбраната на родината и въздържане на районните закани ", се добавя в известието.

Пусковите установки " Химарс " изиграха основна роля в битката на Украйна против нашествието на Москва, като разрешиха на силите на Киев да нанасят прецизни удари по хранилища за доставки и други съветски позиции.

Съобщението за продажбата на ракетните установки на Полша - която има дълга граница с Украйна - идва съвсем година след началото на съветската инвазия.

Държавният департамент утвърди възможната продажба, а във вторник Министерството на защитата и сигурността даде нужното съобщение на Конгреса, който към момента би трябвало да подпише договорката.

Системата M142 Himars (High Mobility Artillery Rocket System) е осъвременена, по-лека и по-гъвкава колесна версия на гъсеничната M270 MLRS, създадена през 70-те години на предишния век за американските и съюзническите сили.

" Химарс " носи една авансово заредена капсула с шест 227-милиметрови управляеми ракети или една огромна капсула, заредена с тактическа ракета ATACMS.

Украйна неведнъж е желала ATACMS от Съединени американски щати, които са отказали да ги дават, само че продажбата на Полша включва 45 броя от тях.

В края на януари Полша разгласи внезапно нарастване на разноските за защита до четири % от брутния вътрешен артикул, като министър-председателят съобщи, че страната би трябвало да се въоръжи " по-бързо " в светлината на войната на Русия в Украйна.

През 2022 година Варшава е похарчила за военни цели еквивалента на 2,4% от своя Брутният вътрешен продукт, което е третият най-голям % измежду страните от НАТО, съгласно данни на трансатлантическия алианс.

Други европейски страни също оповестиха нарастване на бюджетите за армиите си, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари предходната година.

Полша, която също е член на Европейския съюз, подписа през последните месеци редица покупко-продажби за въоръжаване, с цел да усили отбранителните си качества./БГНЕС, Агенция Франс Прес

Вашингтон / САЩ
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР