Съединените щати няма да подкрепят израелска атака срещу ирански ядрени

...
Съединените щати няма да подкрепят израелска атака срещу ирански ядрени
Коментари Харесай

Не дали или кога - въпросът е колко силно Израел ще удари Иран

Съединените щати няма да поддържат израелска офанзива против ирански нуклеарни обекти. Американският президент Джо Байдън съобщи, че израелският удар би трябвало да бъде " симетричен " на иранската офанзива.

Останалите водачи от Г-7 също показаха угриженост от разрастването на рецесията в Близкия Изток. От години Иран обогатява уран, доста повече от допустимите 20 % от допустимите за цивилен цели. Няколко са нуклеарните обекти в ислямската страна. Бушер е единствената работеща нуклеарна централа в Иран. Тя работи с съветско гориво, което се връща назад в Русия след приложимост. Възможна ли е, обаче, израелска офанзива против ирански нуклеарни обекти?

Не дали или по кое време, въпросът към този момент е какъв брой мощно Израел ще удари Иран, настояват военни анализатори.

" Ние ще отговорим, знаем по какъв начин да локализираме значими цели, знаем по какъв начин да нанасяме удари с точност и мощност ", съобщи Херци Халеви, шеф на ген.щаба на армията на Израел, представен от Българска национална телевизия.

Няколко са вероятните сюжети. Удари по стандартни военни цели, това би била най-безобидната интервенция. Израел може да нападна базите, от които Иран изстреля балистичните ракети във вторник, командни центрове, резервоари за зареждане с гориво, хранилища. Много по-голям резултат би имала офанзива против нефтохимически фабрики, петролни кладенци и електрически централи. Подобна офанзива ще има и стопански последствия, които, обаче, ще бъдат усетени най-вече от елементарните хора. Удар по нуклеарната стратегия на Иран - това би била най-голямата и най-унищожителна интервенция на Израел. За разлика от войната в Ирак през 80-те години, в този момент иранските нуклеарни обекти не са съсредоточени на едно място, а са пръснати в разнообразни елементи на страната. Възможни цели на Израел, могат да бъдат Парчин - епицентърът на иранската военна нуклеарна стратегия. Изследователските реактори в Техеран, Бонаб и Рамсар. Мишени могат да станат също оборудванията в Бушер, Натанц, Исфахан и Фердоу.

Бихте ли подкрепили нахлуване против иранските нуклеарни уреди?

" Отговорът е " не ". Има неща, които би трябвало да обсъдим с Израел. Единодушни сме, че те имат право да отговорят на офанзивата, само че този отговор би трябвало да бъде симетричен ", сподели Джо Байдън, президент на Съединени американски щати.

Призиви, които интернационалната общественост се надява да бъдат чути, както в Иран, по този начин и в Израел.

" Вярно е, че държавното управление на Нетаняху не се вслуша в нито един глас. Също по този начин е правилно, че Хизбула бомбардира Израел и принуждава изселването на повече от 60 000 души от домовете им на север. Но е правилно и, че молбата на интернационалната общественост това да не води до навлизане в Ливан остана нечута, също като апела да не се навлиза в южните градове на Газа ", съобщи Жозеп Борел, върх. представител по външна политика, Европейска комисия.

В очакване на отговора на Израел, не е ясно какво ще предприеме Иран.

" Ние не преследваме война с Израел. Обещаха ни мир. Но в случай че не сте съгласни, мир няма да има ", твърдо съобщи Масуд Пазешкиан, президент на Иран.

Твърдения, към които Западът остава песимистичен, само че и внимателен. Заплахата от удари по иранската нуклеарна стратегия, може да форсира опитите на Техеран да обогати уран. Според наблюдаващите от Международната организация за атомна сила, Иран към този момент обогатява уран до 60 %. За производство на нуклеарно оръжие са нужни 90 %. По оценки на специалисти - Иран към този момент разполага с задоволително обогатен уран за съвсем четири нуклеарни бомби.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР