Съединените щати наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност

...
Съединените щати наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност
Коментари Харесай

САЩ наложиха вето на резолюцията на ООН, призоваваща за хуманитарна пауза във войната Израел-Хамас

Съединените щати постановиха несъгласие на резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, която би осъдила офанзивата на Хамас против Израел, като в същото време приканва за пауза в борбите, с цел да се разреши на филантропичните помощ в Газа.

Съединени американски щати бяха единствените, които гласоподаваха срещу резолюцията в сряда, като 12 членове гласоподаваха „ за “, а Русия и Обединеното кралство се въздържаха.

Продължете да четете

листата от 3 детайла Шефът на Организация на обединените нации Гутериш осъжда „ груповото наказване “ на палестинците Израел споделя, че няма да блокира филантропична помощ, влизаща в Газа от Египет Руският първи посланик посещава Северна Корея, до момента в който борбите бушуват в източния завършек на Украйна от списък

„ Ние сме на място и вършим тежката работа на дипломацията “, сподели посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд пред съвета след гласуването. „ Вярваме, че би трябвало да оставим тази дипломация да се прояви. “

Изготвеният от Бразилия текст щеше да осъди насилието против всички цивилни, само че Съединени американски щати обявиха, че не са създали задоволително, с цел да подчертаят правото на Израел на самозащита. Съединени американски щати нормално упражняват своето несъгласие в Съвета за сигурност, с цел да предпазят Израел от сериозни резолюции.

„ Преобладаващото болшинство от Съвета, 12 страни, поддържаха тази резолюция и показаха отчаяние след дни на договаряния и филантропична обстановка, която бързо ескалира, че Съветът не съумя да се събере и да предложи тази позиция, този апел за успокоение, този апел за достъп за филантропични служащи “, заяви кореспондентът на Ал Джазира Кристен Салуми от централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк.


Гласуването пристигна на фона на растящо напрежение в района, като тълпи от протестиращи излязоха на улицата в няколко страни след смъртоносна детонация в болница в Газа във вторник, която провокира необятно отвращение.

Палестинските управляващи оповестиха, че минимум 471 души са били убити при детонацията, породена от израелска въздушна офанзива. Израел твърди, че детонацията е резултат от несполучлив изстрел на ракета, изстреляна от въоръжената формация на Палестинския ислямски джихад (PIJ). PIJ отхвърли обвиняването.

Съединените щати обявиха, че анализът на „ фотоси от горната страна, прихващания и информация от отворен източник “ демонстрира, че Израел не стои зад офанзивата и че Съединени американски щати ще продължат да събират доказателства.

Ал Джазира не съумя да ревизира без значение изказванията.

Въпреки несигурността към повода за детонацията, митингите в Близкия изток ускориха опасенията, че други въоръжени групировки в района могат да се причислят към войната Израел-Хамас.

Говорейки пред съвета, мирният делегат на Организация на обединените нации за Близкия изток Тор Венесланд сподели, че светът е „ на ръба на дълбока и рискова бездна, която може да промени траекторията на израелско-палестинския спор, в случай че не и на Близкия изток като цяло ”.

Нападението в Южен Израел от Хамас на 7 октомври, по време на което палестински въоръжени мъже убиха стотици цивилни в израелски градове и кибуци и взеха в плен 199 души, беше необятно наказано.

Израелските управляващи споделят, че минимум 1400 души, най-вече цивилни, са били убити при офанзивата и че повече от 4400 други са били ранени.

Но западните страни, и изключително най-твърдият съдружник на Израел, Съединени американски щати, бяха упрекнати в използване на двоен стандарт когато става въпрос за евентуални израелски нарушавания на интернационалното право.

Докато Съединени американски щати споделиха, че Израел би трябвало да предприеме стъпки, с цел да избегне убиването на палестински цивилни, те предложиха твърда поддръжка и малко директна рецензия, защото израелските въздушни набези над цели квартали на равнището на Газа и защото израелската блокада прекъсва достъпа до вода, храна, електричество и гориво за 2,3 милиона поданици на линията.

Палестинските управляващи оповестиха, че повече от 3400 души са били убити и повече от 12 000 са ранени при израелското нахлуване над Газа.


„ Собствените дейности на Хамас доведоха до това – тази тежка филантропична рецесия “, сподели Томас-Грийнфийлд.

Русия, която изготви несполучлива резолюция, призоваваща за преустановяване на огъня, по-рано тази седмица, сподели, че ветото на Съединени американски щати демонстрира, че риториката на Съединени американски щати по отношение на интернационалното право и правата на индивида е самоцелна, след месеци на рецензии по отношение на нашествието на Русия в Украйна.

„ Току-що още веднъж станахме очевидци на лицемерието и двойните стандарти на нашите американски сътрудници “, сподели посланикът на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР