Съединените щати наложиха санкции по Глобалния закон "Магнитски" на 16

...
Съединените щати наложиха санкции по Глобалния закон "Магнитски" на 16
Коментари Харесай

САЩ санкционираха по Магнитски косовски сърбин с българска фирма

Съединените щати постановиха наказания по Глобалния закон "Магнитски " на 16 физически и 24 юридически лица от няколко страни в Европа и Западното полукълбо, оповестява Службата за надзор на задграничните активи на Министерството на финансите на Съединени американски щати (OFAC). Сред тях има косовски сърбин с компания, основана в България. Дружеството е посочено в формалния документ като Garac Inzenjering OOD.

Днешните дейности се подхващат в сходство с Изпълнителна заповед (E.O.) 13818, която надгражда и ползва Глобалния закон за отчетност на човешките права на Магнитски и е ориентирана към причинители на корупция и съществени нарушавания на човешките права, показват още американските управляващи и посредством публично известие на уеб страницата на американското посолство в Косово. "Ще продължим да използваме всички налични принадлежности, с цел да прекъснем връзките сред незаконната активност и корупцията. Днешните дейности на Министерството на финансите против корумпирани лица, свързани с транснационални незаконни организации в Ел Салвадор, Косово и Сърбия, са част от напъните на цялото ни държавно управление да прекъснем тези връзки и да насърчим отговорността за корумпирани участници ", показва държавният секретар Антъни Блинкен.

В листата на глобените е група от Северно Косово с водач Звонко Веселинович и брат му Жарко Йован Веселинович. Те работят тясно и с Милан Радойчич - кум на Звонко, за който в известието написа, че ръководи "базирана в България и следена или притежавана " компания - Garac Inzenjering OOD, която се намира в Кюстендил, предава в ''Дневник''. Тя е включена измежду глобените. Останалите компании са в Сърбия и Косово, има и една в Хърватия. Милан Радойчич е заместник-председател на главната подкрепяна от Белград косовска сръбска партия ''Сръбска листа'', предава изданието Balkan Insight, осведоми вестник "Сега ".

Според известието на финансовото министерство на Съединени американски щати '' Звонко Веселинович е зает в огромна скица за подкупи с косовски и сръбски чиновници по сигурността, които улесняват противозаконния трафик на артикули, пари, опиати и оръжия на групата сред Косово и Сърбия. Te също по този начин са заговорничили с разнообразни политици в няколко съглашения, в това число рушвет на косовски чиновници по сигурността при започване на 2019 година в подмяна на това полицията да разреши контрабандни интервенции сред Сърбия и Косово. В края на 2017 година са подкупили косовски чиновници по гранична сигурност, с цел да разрешат безвредно прекосяване на контрабандистите'', се споделя в известието. Към края на 2017 година братята Веселинович са се употребили с политическа защита за противозаконна дейност. Имали сделки с политици да оказват помощ на партиите им да печелят избори и са предоставяли огромни суми на претендентите.

Сред другите, против които са наложени наказания, е Марко Росич, един от подсъдимите по делото за убития косовски сръбски политик Оливер Иванович през 2018 година В обвинителния акт за убийството на Иванович, импортиран през декември 2019 година, се споделя, че Радойчич и Звонко Веселинович са ръководители на незаконна група, виновна за убийството, и упрекват няколко служители на реда в подкрепяне на закононарушението. Те отхвърлиха да са забъркани, а Росич не се призна за отговорен. В листата със наказания на Съединени американски щати е и Желко Божич, някогашен шеф на интервенциите на косовската полиция за Северния район. Божич беше упрекнат за убийството на Иванович, само че не и наказан.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР