Съединените щати, които подновяват днес във Виена косвените преговори с

...
Съединените щати, които подновяват днес във Виена косвените преговори с
Коментари Харесай

Какви са изгледите за успех на подновените преговори за ядрената сделка с Иран?

Съединените щати, които възобновяват през днешния ден във Виена косвените договаряния с Иран, надалеч не гледат така оптимистично, както напролет, на възможностите да спасят нуклеарната договорка с Техеран. Но при положение на крах опциите им да попречат на иранците да се снабдят с атомна бомба не са огромни, отбелязва Франс прес.

Джо Байдън декларира, че желае да се върне към съглашението от 2015 година, в случай че Иран също се върне към поетите задължения. И през днешния ден косвените договаряния стартират още веднъж след петмесечна пауза, наложена от Техеран.

" Възможно е бързо да стигнем до съгласие ", увери в сряда американската дипломация. Но пратеникът на Съединени американски щати за Иран Роб Мали счита, че държанието на иранците " не вещае нищо положително за договарянията ". Съединени американски щати ги укоряват, че са протакали нещата с все по-радикални претенции, а в същото време са напредвали в нуклеарната сфера и може би - към атомните оръжия.

Ако след подновяването на договарянията Съединени американски щати скоро решат, че Иран единствено печели време, Вашингтон ще обмисли " дипломатически и други средства ", с цел да парира нуклеарните му упоритости, предизвести Роб Мали.

Спомената бе и опцията за " краткотрайно съглашение ", което да замрази най-проблемните действия на Иран против отчасти повдигане на глобите, само че републиканците, а и някои демократи в Съединени американски щати може да съзрат тук прекомерно великодушна отстъпка в интерес на иранците.

Обвинявана в уязвимост от последователите на силов метод, администрацията на Байдън увеличи звук и предизвести през октомври, че " всички варианти са на масата " с оглед Иран да бъде възпрепятстван да стане нуклеарна мощ.

Бившият посланик Денис Рос настоя в това време в печата, че " опасността от военна ескалация би трябвало да е на масата, с цел да се възобнови нуклеарното съглашение ".

Но силата " няма да реши казуса ", защото " опитът сочи, че Иран дава отговор на натиска с повече напън ", счита анализаторката Сюзън ДиМаджо.

По Българска телеграфна агенция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР