Съединените щати категорично застават зад стремежа на Северна Македония да

...
Съединените щати категорично застават зад стремежа на Северна Македония да
Коментари Харесай

САЩ твърдо зад стремежа на Северна Македония към НАТО и ЕС

Съединените щати изрично застават зад устрема на Северна Македония да бъде просперираща, сигурна и приобщаваща народна власт, изцяло интегрирана в НАТО, Европейски Съюз и други трансатлантически институции. Много значима част от това е мощното партньорство за сигурност сред двете страни, съобщи американският дипломат Кейт Мари Бърнс пред МИА във връзка Международния ден за битка с корупцията, съобщи БГНЕС.

„ Миналата седмица в Лондон станахме очевидци на Северна Македония, която за първи път седна до генералния секретар на НАТО, заобиколена от бъдещите си съдружници. В началото на 2020 година чакаме да ви приветстваме публично като наш 30-ти съдружник в НАТО. През последните няколко месеца обикалям страната, беседвам със студенти и ги чувам. Младите хора, които срещам, са съсредоточени върху построяването на бъдеще, което взема поради техните терзания и упования за правдивост, благоприятни условия и бистрота “, сподели дипломат Бърнс.

„ Според отчета на Организация на обединените нации за 2018 година корупцията в международен мащаб коства невероятните 3,6 трилиона $ годишно. Един трилион $ се дават годишно за рушвет, а останалите 2,6 трилиона $ са откраднати. Това се равнява на повече от 5 % от световния БВП‘, сподели Бърнс.

Според посланика, новият Закон на районен съд Македония за прокуратурата е от значително значение за битката с корупцията и построяването на по-силна прокуратура.

„ Демократична и просперираща Северна Македония, учредена на полезностите на прозрачността и отговорността, е превъзходен сътрудник за Съединени американски щати. Ще продължим да работим с хората и институциите на тази страна, с цел да поддържаме позитивния подтик за прогрес и с цел да сътворяваме по-добро бъдеще “, сподели посланикът. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР