Съединените щати и техните партньори увеличават военната помощ за Украйна,

...
Съединените щати и техните партньори увеличават военната помощ за Украйна,
Коментари Харесай

Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна

Съединените щати и техните сътрудници усилват военната помощ за Украйна, като Пентагонът разкри нов проект за ускорение на доставките на танкове " Ейбрамс ", а Полша и Словакия се съгласиха да дават изтребители на Киев. Действията на Запада отразяват опасенията по отношение на продължаващото последователно придвижване на съветските войски и укрепването на съюзите на Кремъл с Китай и Иран, написа американският вестник The Washington Post

Докато президентът на Съединени американски щати Джо Байдън даде обещание да поддържа Киев " колкото е належащо ", украински публични лица, западни дипломати и анализатори предизвестиха, че доставките лишават прекалено много време. Сега, когато и двете страни се приготвят за пролетен сезон на военни дейности, които биха могли да повлияят на изхода от спора , Украйна към момента не разполага със мощ и оръжия, с цел да изтласка съветските войски от своите територии.

Съобщението за идните доставки на изтребители беше доста алегорично и беше посрещнато с наслада в Киев. Въпреки това, обсегът на тези самолети от руската ера е доста стеснен, като се има поради естеството на сегашния спор, който значително е артилерийска борба отблизо разстояние, като никоя от страните не управлява небето. Танковете Abrams ще бъдат от огромна помощ, само че те ще дойдат чак през есента, към шест месеца след предстоящото пролетно контранастъпление на украинските сили.
 Словакия съобщи първите 4 МиГ-29 на Украйна
Словакия съобщи първите 4 МиГ-29 на Украйна

Братислава ще даде общо 13 самолета

" Очевидно времето е на страната на Русия, което значи, че тя разполага с бойци и съоръжение, с цел да води дълги борби на голям фронт. Украйна няма това преимущество. ", сподели Рейчъл Рицо, анализатор на програмата за Европа на Атлантическия съвет.

Забавянето на доставките не е единственият проблем. Въпреки обещанията на Запада, той не може да даде някои от типовете оръжия, на които Украйна се надява. Киев желае многообразие от оръжия, от комплицирани системи като ракетна артилерия с огромен обхват и американски изтребители F-16 до съществени муниции, които са съвместими най-вече с танкове и артилерия от руската епоха, които имат въоръжените сили на Украйна.

В обществените си речи украинските водачи излъчват убеденост и показват признателност. " Очакваме увеличение на доставките навръх това, от което се нуждаем ", сподели президентът Володимир Зеленски тази седмица. " И имаме потребност от това тъкмо в този момент. "
 Европейски Съюз контракти доставка на муниции за Украйна за два милиарда $ Обновена
Европейски Съюз контракти доставка на муниции за Украйна за два милиарда $

Това дава отговор на потребностите на Киев

Някои последователи на Киев очевидно се засилват. Обединеното кралство удостовери тази седмица, че изпраща в Украйна. Британците отхвърлиха изказванието на президента Владимир Путин, че сходни снаряди имат " нуклеарен съставен елемент ", само че означиха, че тежкият метал оказва помощ да се пробие бронята на танкове и други бронирани машини .

Германия, която в началото се колебаеше дали да достави на Украйна танкове " Леопард ", в този момент се надява да събере два батальона " Леопард 2 ". Става въпрос за към 70 машини, доста от които са създадени в края на 80-те и началото на 90-те години и се нуждаят от ремонт.

В същото време мнозина са разтревожени, че Западът се е колебал прекомерно дълго.

" Страната, която има повече запаси и ги получава по-бързо, има преимущество на бойното поле ", сподели украинският външен министър Дмитро Кулеба. " Артилерийските муниции са с най-голям приоритет. Колкото по-бързо получим снаряди, толкоз повече украински животи ще бъдат избавени. Колкото повече и колкото по-ефективни са украинските отбранителни и контранастъпателни интервенции, толкоз по-бързо Украйна може да постави завършек на този спор и да възвърне мира посредством решителни победи на бойното поле. "
 Резников: Украйна се нуждае от един милион снаряда
Резников: Украйна се нуждае от един милион снаряда

Това е четворно повече от препоръчаното от Европейски Съюз

Посланикът на Естония в Украйна Каймо Кууск сподели, че съдружниците е трябвало да обезпечат на Киев " повече оръжия и да го създадат по-бързо, завчера. " Оплакванията не могат да трансформират предишното. Сега би трябвало да помогнем на Украйна да промени бъдещето ", акцентира той.

Кремъл остро подлага на критика Съединените щати и техните съдружници за доставката на оръжие на Украйна, яростно настоявайки, че те просто удължават спора и забавят неизбежната победа на Русия.

Защитниците на тактиката за поетапно доставяне споделят, че Западът е направил всичко по силите си, като в същото време сполучливо е избегнал пряк спор с Русия, метод, който безспорно е коствал тежки загуби на Украйна. Пролетната контраатака, в която Киев се надява да си върне огромна част от територията на Русия, може да се окаже крайният тест.

Украйна задържа някои от бойците си, като не ги изпраща на най-кървавите фронтови линии в източната част на страната , където нито една от страните не е постигнала видим прогрес напоследък. Тези военнослужещи ще бъдат част от новосформираните щурмови бригади. Сега доста от тях са в чужбина, където се образоват на новите технологии, обещавани от западните страни на Украйна

Киев в този момент основава специфични батальони от бойни машини и танкове, предоставени от западните страни, настояват публични лица. Батальонът, основан въз основата на предоставените от Съединени американски щати бойни машини на пехотата " Брадли ", ще включва към 30 бойни машини.
 Кулеба желае час по-скоро Германия да изпрати още муниции и да образова водачи
Кулеба желае час по-скоро Германия да изпрати още муниции и да образова водачи

Украинският външен министър не знае какъв брой още време силите на Украйна могат да задържат Бахмут

Но даже тези оръжейни доставки, които към този момент са били обещани, могат да бъдат изправени пред спомагателни забавяния, в случай че линиите за доставки и транспортните центрове са претрупани с доставки на съоръжение, което в последна сметка може да даде преимущество на Русия.

Един европейски посланик изрази вяра, че след изказванията на Полша и Словакия други поддръжници на Украйна също ще стартират да доставят самолети. " Основната цел на полските самолети е да разбият стъкления таван, т.е. да покажат, че даването на изтребители не е табу и няма да докара до трета международна война ", сподели той.

Въпреки това, по време на чуване в американски Конгрес през февруари, заместник-министърът на защитата по политическите въпроси Колин Кал отхвърли догатките, че Украйна ще се оправи по-добре в кратковременен проект, в случай че Съединените щати удовлетворят молбата й за F-16. Според него производството и доставката на нови самолети ще отнеме доста години. Дори изпращането на съществуващи самолети ще отнеме най-малко 18 месеца, защото украинската войска първо ще би трябвало да бъде подготвена да ги ръководи.

Както означи Кал, доставката даже на половината от претенции брой самолети ще докара до големи разноски. Американски чиновници също подчертаха, че обширната система за противовъздушна защита, ситуирана от двете страни, доста понижава цената на бойните самолети както за Украйна, по този начин и за Русия.

Но във февруарско изявление за Washington Post командващият украинската войска генерал-полковник Александър Сирски сподели, че главната полезност на актуалните изтребители като F-16 е тяхната дарба за удар на далечни дистанции. Според Сирски съветските войски са се приспособили към употребяваните от Украйна високомобилни артилерийски ракетни системи HIMARS, които имат обхват от към 80 километра - те просто са преместили доста от своите хранилища за муниции и логистични бази оттатък това разстояние.
 Анджей Дуда приканва за образование на украински водачи на F-16
Анджей Дуда приканва за образование на украински водачи на F-16

Съединени американски щати се пробват да дефинират какъв брой време ще отнеме образованието

" Ако приказваме за авиация, ние не приказваме за самолети като такива. Говорим за авиационни платформи с избран набор от ракети, ракети с огромен обхват ", сподели Сирски. " Увеличаването на обсега автоматизирано ще измести фронтовата линия, и опциите на врага коренно ще намалеят.

Междувременно украинските танкисти от дълго време мечтаят за съвременни бойни танкове, с цел да получат преимущество пред руснаците и да се пазят по-ефективно.

Планът на Вашингтон да форсира доставката на танкове " Ейбрамс " беше посрещнат със въздържан възторг от командирите на 17-та обособена танкова бригада. Командирът на 1-ви танков батальон с позивна " Волк " сподели в изявление за изданието, че " това е настоящо, само че единствено в случай че в бъдеще дадат повече M1A2 ".

" Вероятно са решили да не ни дадат най-хубавите оръжия едновременно, а да го създадат последователно ", сподели Волк. Така той разяснява решението на Пентагона да изпрати първо по-старите танкове " Ейбрамс ", вместо да съобщи по-модерната версия, чието произвеждане лишава най-малко година.

Засега украинците употребяват лични танкове от руско време.

T-64, работният кон на украинския танков флот, беше пуснат в употреба през 60-те години и от този момент машините, издигнати на негова база, получиха по-модерна ризница и електроника. Войниците обаче споделят, че даже и с тези усъвършенствания, те не могат да се конкурират със западните танкове, оборудвани с напреднала технология, като " Ейбрамс ".

За Украйна едно от преимуществата на старите танкове като Т-64 и Т-72 пред западните машини е, че екипажите и механиците знаят по какъв начин да ги употребяват и поддържат. Един боец сподели, че T-64 може да бъде ремонтиран бързо на бойното поле с извънредно лимитирани запаси.

Междувременно потреблението на танкове " Ейбрамс " води до огромна логистична тежест, както оповестиха от Пентагона. Длъжностни лица показаха угриженост, че украинците може да се сблъскат с голям брой компликации в процеса на поддръжка. " Танкът " Ейбрамс " е доста комплицирано съоръжение ", сподели Кал пред кореспонденти през януари. " Обслужването му е скъпо ".

Дори в случай че Съединените щати създадат ангажименти за изпращане на " Ейбрамс " допустимо най-скоро, " ние просто не знаем по какъв начин ще се развие този спор след шест месеца ", сподели Рицо.

Някои публични лица и дипломати признават, че западната тактика е коствала скъпо на Украйна. В същото време, както означават, тази тактика е резултат на политическите действителности, които се развиват при образуването на необятна интернационална коалиция.

" Мисля, че би било ужасно, в случай че преди шест месеца бяхме на точката, в която сме в този момент ", сподели посланикът на Съединени американски щати в Европейския съюз Марк Гитенщайн през февруари. " Мисля, че това фундаментално би трансформирало всичко. Въпреки това се колебая, че би било допустимо Байдън да работи по-бързо. Освен това той трябваше да притегли поддръжката на украинския народ. "
 Зеленски: Доставката през август на танковете Abrams е прекомерно късно
Зеленски: Доставката през август на танковете Abrams е прекомерно късно

Но благодари на западните съдружници за проектите за военна помощ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР