Съединените щати и техните партньори от НАТО разследват взрива, при

...
Съединените щати и техните партньори от НАТО разследват взрива, при
Коментари Харесай

Байдън: Взривът в Полша може и да не е от руска ракета

Съединените щати и техните сътрудници от НАТО проверяват гърмежа, при който починаха двама души в Полша, само че първичната информация сочи, че той може да не е породен от ракета, изстреляна от Русия, съобщи американският президент Джо Байдън на изключителна среща в Бали, представен от Ройтерс.

Съединени американски щати и страните от НАТО ще проведат цялостно следствие преди да подхващат дейности, сподели още американският президент.

Варшава е поискала задействането на член 4 от контракта на НАТО. Член 4 планува съвещания сред съдружниците, в случай че някой от тях смята, че целостта на нейната територия, политическата самостоятелност или личната му сигурност са застрашени.

Ракетите са паднали в натовската страна след всеобщите бомбардировки на Русия над украинските градове по-рано през днешния ден, при които бяха изстреляни над 100 ракети.
По информация на “Ройтерс ” гърмежът е станал в Пжеводов, село в Източна Полша, и епоразил силоз за зърно. Ракетата е паднала на 65 км в Полша.

Съобщава се, че полицията, прокуратурата и армията към този момент са на мястото, аполските въоръжени сили са в " нараснала подготвеност ".

Министерството на защитата на Русияопредели изказванията за паднали съветски ракети в Полша като “провокация ”.Според ведомството не е имало удари с съветско оръжие наоколо до украинско-полската граница, осведоми ТАСС.

" Изявленията на полските медии и публични лица за хипотетично рухване на " съветски " ракети край село Пжеводов са умишлена провокация за изостряне на обстановката. Руските оръжия не са поразили нито една цел наоколо до украинско-полската държавна граница ",заявиха от министерството.

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки свикаспешно Комитета по въпросите на националната сигурности защитата, удостовери представителят на държавното управление Пьотр Мюлер. Местни осведомителни уеб сайтове настояват, че това евентуално е поради детонациите. " Най-важните хора в страната " участват на изключителната среща в Полша, заяви локалното радио Zet.

Радиостанцията заяви също, че в отговор са задействани военни самолети.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи в Туитър, че НАТО деликатно изследва случая и се съветва тясно със своите съдружници. „ Важно е обстоятелствата да бъдат тъкмо избрани “, акцентира той.

Естония е подготвена да пази " всеки сантиметър от територията на НАТО ", а близкият й съдружник Полша е " цялостна взаимност ". Белгийският министър председател Александър Де Кросъщо увери Полша, ме може да имаподкрепата на страната му. " Белгия стои до Полша. Всички ние сме част от фамилията на НАТО, което е по-обединено от всеки път и оборудвано да отбрани всички нас ", написа той в Туитър във вторник вечерта. „ Белгия осъжда случая по допустимо най-категоричен метод и изрича най-дълбоките си съболезнования на фамилиите на жертвите и полския народ. “

Безпокойство измежду съдружниците

Изпълняващият длъжността външен министър на членката на НАТО Дания Йепе Кофод дефинира случая като доста обезпокоителен. " Ние сме в стеснен контакт с Полша и другите ни съдружници в НАТО ". Но той също по този начин акцентира, че към момента не знаем какво тъкмо се е случило. " Ние сме в развой на изясняване на това дружно с нашите съдружници ".

Германският външен министър Аналена Баербок изрази безпокойството си. " Мислите ми са с Полша, наш непосредствен съдружник и комшия ", сподели политикът от Зелените във вторник вечерта. " Следим обстановката от близко и сме в контакт с нашите полски другари и съдружници от НАТО ".

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че постоянно е предупреждавал, че съветските дейности няма да бъдат лимитирани единствено до страната му. Той също по този начин увери Варшава в своята взаимност и по-късно реши, че съветските ракети са блъснали полска територия. „ Сега е нужна реакция на НАТО “, изиска Зеленски.

Междувременноповече от седем милиона семейства в Украйна останахабез електричество след масираните съветски въздушни удари.15 обекта на енергийната инфраструктура в страната са били развалени.Руски удари имаше по основни градовекатоКиев, Лвов и Харков.

Руските офанзиви също доведоха до " необятно публикувано спиране на електрозахранването " в огромни елементи наРепублика Молдова, която граничи с Украйна.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР