Какво стои зад условното споразумение между САЩ и Иран, включващо затворници и замразени средства

...
Съединените щати и Иран постигнаха условно споразумение, което в крайна
Коментари Харесай

Съединените щати и Иран постигнаха условно споразумение, което в крайна сметка ще освободи петима задържани американци в Иран и неизвестен брой иранци, затворени в САЩ, след като милиарди долари замразени ирански активи са прехвърлени от...

От ДЖОН ГАМБРЕЛ и МАТЮ ЛИ Associated Press 11 август 2023 г., 12:51 ч. Оттеглянето на Доналд Тръмп от ядрената сделка от 2015 г. с световните сили смаза и без това анемичната й икономика.

Предишни твърдения за напредък в преговорите за замразените активи предоставиха само краткосрочни тласъци на иранската валута риал.

Освобождаването на тези пари, дори ако бъдат изплатени само при строги обстоятелства, може да осигури икономически тласък.

За САЩ администрацията на президента Джо Байдън се опита да върне Иран в сделката, която се разпадна след оттеглянето на Тръмп през 2018 г. Миналата година страните, участващи в първоначалното споразумение, предложиха на Техеран това, което беше описано като тяхната последна, най-добра пътна карта за възстановяване на споразумението. Иран не го прие.

Все пак иранските ястреби в Конгреса и външни критици на ядреното споразумение от 2015 г. критикуваха новото споразумение. Бившият вицепрезидент Майк Пенс и високопоставеният републиканец в комисията по външни отношения на Сената, сенатор Джим Риш, както и бившият държавен секретар Майк Помпео, сравняват паричния трансфер с плащане на откуп и казаха, че администрацията на Байдън насърчава Иран да продължават да вземат пленници.

ЩЕ ОСВОБОДИ ЛИ САЩ ИРАНСКИ ЗАТВОРНИЦИ, ДЪРЖАНИ В АМЕРИКА?

В петък външното министерство на Иран направи точка на отглеждане на тези затворници. Американски служители отказаха да коментират кои или колко ирански затворници могат да бъдат освободени в окончателно споразумение. Но иранските медии в миналото идентифицираха няколко затворници със случаи, свързани с нарушения на експортните закони на САЩ и ограничения за правене на бизнес с Иран.

Тези предполагаеми нарушения включват прехвърляне на пари през Венецуела и продажба на оборудване с двойна употреба, което според САЩ може да се използва във военните и ядрените програми на Иран.

ОЗНАЧАВА ЛИ ТОВА ИРАН-САЩ. НАПРЕЖЕНИЕТО НАМАЛЯВА?

Не. Извън напрежението около ядрената сделка и атомните амбиции на Иран, поредица от атаки и конфискации на кораби в Близкия изток се приписват на Техеран от 2019 г. насам.

Пентагонът е обмисля план за поставяне на американски войски на борда, за да охраняват търговските кораби в Ормузкия пролив, през който минават 20% от всички петролни пратки, излизащи от Персийския залив.

В региона също е в ход голямо разполагане на американски моряци и морски пехотинци, заедно с F-35, F-16 и други самолети. Междувременно Иран доставя на Русия безпилотните самолети, носещи бомби, които Москва използва за насочване към сайтове в Украйна на фона на войната срещу Киев.

___

Лий съобщи от Вашингтон.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР