Съединените щати и Европейският съюз (ЕС) в понеделник наложиха санкции

...
Съединените щати и Европейският съюз (ЕС) в понеделник наложиха санкции
Коментари Харесай

ЕС и САЩ наложиха санкции на Никарагуа

Съединените щати и Европейският съюз (ЕС) в понеделник постановиха наказания на шестима висши чиновници на Никарагуа, измежду които министъра на защитата. Решението бе взето след провеждането на президентските избори, които Брюксел и Вашингтон осъдиха като фалшифицирани в изгода на президента Даниел Ортега, заяви " Ройтерс ".

Действията имат за цел да засилят натиска върху Ортега и брачната половинка му, вицепрезидента Росарио Мурильо и означават деня на встъпването им в служба.

Санкционирани са и чиновници на военните, главната телекомуникационна компания и държавната минна компания.

Държавният департамент на САЩ също по този начин подхваща стъпки за налагане на визови ограничавания за 116 души.

Припомняме, че през ноември Ортега завоюва четвърти следващ мандат, демонстрираха резултатите, след като той хвърли в пандиза политически съперници преди гласуването, което провокира закани за наказания от Съединени американски щати и интернационалните апели за свободни избори.

Ортега печели с към 76% от гласовете.

На наблюдаващите на изборите от Европейския съюз и Организацията на американските страни не беше разрешено да управляват процеса, а на публицисти беше неразрешено да влизат в Никарагуа.

Изявление на всички 27 страни членки на Европейски Съюз упрекна Ортега в " систематично отнемане от независимост, тормоз и заплашване " на съперници, публицисти и деятели.

Изборите " приключват превръщането на Никарагуа в автократичен режим ", означи Европейски Съюз. Канада, Чили, Коста Рика, Испания и Англия приканиха арестуваните водачи на опозицията да бъдат освободени.

" Изборите не бяха нито свободни, нито почтени, нито спортни ", акцентира Хосе Мануел Албарес, министър на външните работи на Испания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР