Съединените щати блокираха резолюция на Съвета за сигурност на ООН

...
Съединените щати блокираха резолюция на Съвета за сигурност на ООН
Коментари Харесай

САЩ наложиха вето на резолюция на ООН за спиране на огъня в Газа

Съединените щати блокираха резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за неотложно прекъсване на огъня в Газа. Страната поддържа трайния мир, само че в документа би трябвало да бъде записано, че Съветът осъжда дейностите на Хамас против израелските цивилни.

 
Целта ни не би трябвало да бъде просто да спрем войната през днешния ден. Трябва да я прекратим вечно, да прекъснем цикъла на непрестанно принуждение и да изградим нещо по-силно в Газа и в Близкия изток, тъй че историята да не се повтаря.
Робърт Ууд, зам-посланик на Съединени американски щати в Организация на обединените нации

От гласоподаване се въздържа Англия, която също е непрекъснат член на Съвета, до момента в който останалите 13 страни поддържаха резолюцията. За това настоя и палестинският дипломат в Организация на обединените нации.

 
2,3 млн. палестинци се борят за живота си, до момента в който си приказваме. Спасете ги, кажете им, покажете им, че помощта идва. Призоваваме ви в името на човечеството, в името на справедливостта, на мира, да гласувате за прекъсване на огъня и да подкрепите резолюцията на Обединените арабски емирства като арабски представител в Съвета за сигурност.
Рияд Мансур, дипломат на Палестинската автономност в Организация на обединените нации

От Израел благодариха на Съединени американски щати за решението, до момента в който от Хамас го осъдиха. Human Rights Watch предизвести, че Вашингтон рискува да бъде „ съизвършител във военни закононарушения “ с поддръжката и „ дипломатическото прикритие “ за Израел.

А от Белия дом потвърдиха за нова доставка на филантропична помощ за Газа.

 
Работим с израелците всекидневно, с цел да поддържаме високо равнище на горивото, което влиза в Газа. Със сигурност вземаме поради страданието на хората в Газа и вършим всичко допустимо не просто да влизат неща там, само че и да ръководим интернационалните старания за това.
Джон Кърби, представител на Белия дом

В Газа израелските сили са пробвали да освободят заложници на Хамас, само че групировката е осуетила интервенцията. Най-малко двама военни са били ранени.

 
Продължаваме да действаме по разнообразни оперативни и разследващи способи, дружно с организациите за сигурност, с цел да освободим заложниците и да съберем нужната информация.
Даниел Хагари, представител на израелската войска

Генералният секретар на Организация на обединените нации предизвести, че обстановката в Газа заплашва световния мир. Докато израелският външен министър го упрекна, че заема страната на Хамас, откакто задейства процедура, с която слага обстановката в анклава под вниманието на Съвета за сигурност.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР