Съединението на България започва освен от Пловдив и от Варна,

...
Съединението на България започва освен от Пловдив и от Варна,
Коментари Харесай

Княз Александър Батенберг научава новината за Съединението във Варна

Съединението на България стартира с изключение на от Пловдив и от Варна, тъй като княз Александър Батенберг научава новината в крайморския град, описа през днешния ден Траян Димитров, завеждащ музея за Нова история във Варна. По думите му владетелят получава депеша, с която привременното държавно управление, отпред с доктор Георги Странски, му оповестява за събитията в Пловдив. В нея е посочено още, че Източна Румелия желае той да бъде и неин княз, съобщи Българска телеграфна агенция.

Батенберг незабавно се насочва към телеграфната станция,

която се е намирала на мястото на днешния Държавен списък във Варна, добави Димитров. Хората в центъра на града, виждайки каретата на княза, стартират да любопитстват какво се е случило. Около станцията се събира голям брой, идва и митрополит Симеон, който в действителност е очевидец на телеграмите, разменяни сред Батенберг и доктор Странски.

Към 16:30 часа князът излиза пред хората и афишира, че е приел Съединението на България .

Той приканва народа да се включи в това дело с оръжие. Във Варна стартират шествия, съпроводени от духовата музика на Осми крайморски полк. Вечерта Александър Батенберг отива на жп гарата, с цел да отпътува към Велико Търново и Русе. Слизайки от каретата, той е стихотворец от хората и е пренесен на ръце до влака.

На 10 септември във Варна е осъществена литургия за благоденствието на народа и триумфа на Съединението ,

а хората стартират да се записват като доброволци, с цел да вземат участие в възможна война.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР