Съединението е празник, в който празнуваме българския дух в неговата

...
Съединението е празник, в който празнуваме българския дух в неговата
Коментари Харесай

Историк: Русия е най-големият враг на Съединението

„ Съединението е празник, в който честваме българския дух в неговата цялост – в това да се изправи гордо и да кажем, че свободата е по-ценна от безусловно всичко. Да застанат българите сами против всички и да отвоюват своето. “

Това сподели в студиото на „ Добро утро, Европа “ историкът Емил Джасим.

„ Горчив привкус съпровожда Съединението и по-точно по отношение на това къде би трябвало да бъде центърът на страната. На тази дата се сещам на първо място за Гаврил Кръстевич (главният шеф на Източна Румелия по това време – бел. ред.), който умерено е можел да изиска да бъдат вкарани османски войски и е щяло да стане мътна и кървава. Но той не го прави и престъпва своите упоритости с аргумента „ и аз съм българин “. В този миг той постъпва по държавнически метод, макар че не по отношение на страната, на която е чиновник “, уточни историкът Тиберий Баръмов.

По думите на Емил Джасим Русия е най-големият зложелател на Съединението.
След 6 септември има война и тя е предизвикана от една съответна интернационално мощ – Русия, която освен че изтегля своите генерали от българската войска, а и насъсква прилежаща Сърбия, която е била постоянно съветски състезател на Балканите.
„ Случилото се в последвалата война е доста добър образец за българския дух – маршът на българската войска от границата с Османската империя до Сливница “, акцентира Джасим. По неговите думи имаме изострен недостиг на правдивост и даде за образец това чувство на липса на правдивост, когато би трябвало да си търсиш правата в съда в продължение на дълги години.

„ Темата за националния празник постоянно е един лакмус за настроенията в обществото и основно тези, свързани с някой от огромните играчи на интернационалната сцена. Заветът на Съединението е сякаш леко поизбледнял, тъй като то е направено без оглед на мнението на въпросните огромни играчи тогава “, разяснява Баръмов и добави, че би оставил народът да се изкаже по тематиката.

Джасим обаче не мисли, че би трябвало да има референдум по отношение на датата на националния празник.

„ Става въпрос за елементарни обстоятелства, а те ни споделят, че има две дати, директно свързани с проявлението на българския дух – това са 6 септември и 24 май “, разяснява той.

Според него това, което би трябвало да ни сплотява, е любовта към ближните и към сънародниците ни.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР