Съдовите хирурзи от УМБАЛ Чирков“ извършиха сложна операция, при която

...
Съдовите хирурзи от УМБАЛ Чирков“ извършиха сложна операция, при която
Коментари Харесай

Лекари спасиха пациент с аневризма на коремна аорта и 80% запушване на бъбречните артерии

Съдовите хирурзи от УМБАЛ „ Чирков “ направиха комплицирана интервенция, при която избавиха пациент с аневризма на коремна аорта и 80% задръстване на бъбречните артерии, оповестяват от болничното заведение.

За пациента проблемите стартират още през 2022 година, когато лежи в Отделението по кардиология на УМБАЛ „ Чирков “. След като получава неконтролирана артериална хипертония, неповлияваща се от медикаментозно лекуване, кардиолозите откриват притеснение по коронарните аретрии, вършат стентиране, само че по едно и също време с това откриват високостепенна стеноза на бъбречните артерии с 80% задръстване на фона на аневризма на коремната аорта. Извършва се несполучлив опит за стентиране на бъбречната артерия, след което пациентът е ориентиран към Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия на УМБАЛ „ Чирков “. Нови проучвания удостоверяват диагнозата и се пристъпва към оперативно лекуване.

Съдовите хирурзи правят комплицирана интервенция, при която едноетапно отстраняват аневризмата, заместват я с протеза и конструират втори байпас, преодоляващ запушването на бъбречната артерия, с цел да получи бъбрека съответно кръвоснабдяване.

След тази процедура кръвното налягане на пациента се възстановява, хипертонията е овладяна и той е изписан на 4-следоперативен ден, без никакви затруднения.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР