Съдови хирурзи и ортопеди от университетска болница Дева Мария“ помогнаха

...
Съдови хирурзи и ортопеди от университетска болница Дева Мария“ помогнаха
Коментари Харесай

Лекари от УМБАЛ „Дева Мария“ спасиха живота и ръката на мъж

Съдови хирурзи и ортопеди от университетска болница „ Дева Мария “ помогнаха на мъж от Камено да живее втори живот, след тежък случай с електрически трион. 31-годишният Д.А. от Камено е доведен в университетска болница „ Дева Мария “ откакто прерязва ръката си с високооборотен дисков циркулярен трион. Травмата е съчетана, като ръката е прерязана до костта, разрязани са мускули, нерви и съдове, в това число магистралната артерия и дълбоките вени, отговарящи за кръвоснабдяването на крайника. Още с идването си в болничното заведение, на потърпевшия е оказана незабавна незабавна помощ от началника на Клиниката по съдова хирургия доцент доктор Борислав Денчев, д.м. Опитният съдов хирург привиква незабавен екип от съдови хирурзи и ортопеди и привежда пациента в операционна зала за животоспасяваща интервенция. Минути по-късно смесен екип в състав доцент доктор Борислав Денчев и доктор Елена Домусчиева от Клиниката по съдова хирургия, доктор Стоян Минчев и доктор Димитър Илков от Клиниката по ортопедия и травматология, както и доктор Стоян Милушев от Отделението по анестезиология и интензивно лекуване стартира битката за спасяването на живота и ръката на младия мъж.

„ При осъществената проверка беше открито размачкване и скъсване на кожа и подкожие, мускулни групи, два магистрални нервна и два магистрални съда- артерия и брахиални вени. “ споделя доцент доктор Денчев. „ Първо се пристъпи към съдовата реорганизация, тъй като тя е най-важна- в случай че една ръка бъде лишена от артериално кръвоснабдяване, ние я губим при всяко състояние. Наложи се осъществяване на автовенозна интерпозиция,което на елементарен език значи байпас на ръката “. изяснява началникът на съдовите хирурзи в университетска болница „ Дева Мария “. След като кървенето е овладяно, съдовите хирурзи взимат вена от крайници на пациента и я присаждат в лявата ръка, като по този метод възвръщат артериалната циркулация. Взимането на вена от крайници няма да докара до никакви проблеми за самия крайник, безапелационни са експертите. Те съумяват да възстановят и част от вените на ръката по хирургично-реконструктивен прийом. Веднага по-късно ортопедите стартират възобновяване на нервите, защото са наранени два моторни и един сензорен нерв. Прави се пластика на значими мускули, пластика на повърхностните тъкани и най-после слагат ръката в гипсова шина.

Операцията продължава повече от четири часа, като ръката на мъжа е избавена, а прогнозите за цялостно възобновяване са оптимистични. „ За цялостното зарастване на нервите и възобновяване на функционалността на крайника ще се организира продължителна терапия и възобновяване ще отнеме година, година и половина. Хубавата вест е, че пациентът има този късмет, тъй като единствено преди 10 години крака, получили такива контузии, рядко оцеляваха. “ разясниха експертите.

„ Инцидентът, при който е потърпевш пациентът, е бил действителна опасност за живота му. При артериална контузия, поради помпената функционалност на сърцето, гибелта настава за минута и половина- две, в случай че не бъде спряно кървенето. “ изяснява доцент доктор Денчев.

За шанс очевидците на случая са реагирали съответно и са съобразили да сложат турникет от подръчни материали, с който е било овладяно острото артериално кървене. „ В този миг животът на потърпевшия е бил въпрос на реакция за секунди. Дори и в двора на болничното заведение да се случи случаят, не се ли окаже помощ на място и не се ли спре кървенето, изходът е съдбовен. “ изяснява доцент доктор Денчев. След едноседмично лекуване в университетска болница „ Дева Мария “, Д.А. е изписан и към този момент се възвръща удома.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР