Съдийската колегия ще направи втори опит да избере временен председател

...
Съдийската колегия ще направи втори опит да избере временен председател
Коментари Харесай

Съдийската колегия ще направи втори опит да избере временен шеф на градския съд

Съдийската гилдия ще направи втори опит да избере краткотраен ръководител на Софийския градски съд. На предходното съвещание бяха обсъждани две оферти - посочената от общото заседание на съда Десислава Попколева и предлагането на ръководителя на Софийския апелативн съд Даниела Дончева - за досегашния краткотраен началник на районния съд - Стефан Милев. Попколева получи седем гласа " за ", Милев - четири.

В края на седмицата ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов внесе номинацията на съдията от Софийския апелативен съд (САС) Красимир Машев. Панов стимулира номинацията и разгласи, че чака с това предложение да сплоти гласовете на членовете на съвета и акцентира, че този избор има за цел недопускане на блокирането на организацията на работа в съда, обезпечаване и продължение на неговото действие, както и административното застраховане на дейностите му, в това число работа с жители и други институции.

Предложения за изпълняващ длъжността началник могат да вършат ръководителите на по-горните съдилища, както и членовете на колегията. На съвещанието предходната седмица Вероника Имова (избрана от Народното събрание и номинация на ГЕРБ) застъпи тезата, че единствено ръководителят на апелативния съд може да издига претенденти. Подбно изказване направи и ръководителят на Върховния административен съд Георги Колев. Тогава номинацията на Попколева беше импортирана точно от Панов.

" Дневник " научи, че на последното съвещание на комисията по атестирането и състезанията още веднъж е била повдигната тематиката дали Панов може да прави номинации. Председателят на Върховен касационен съд предложи кандидатурата на Владимир Йорданов за и.д на градския съд, след напускането на Владимира Янева.

Не е известно дали и двете обсъждани и гласувани номинации от предходната седмица ще бъдат наново разисквани или ще бъде гласувано единствено новото предложение. Не е известно и ръководителят на Софийския апелативен съд да е отправяла нова номинация.

Стефан Милев има едвам една година и няколко месеца съдийски стаж (преди това е бил прокурор), не е бил в последните месеци в градския съд, а престоят му като краткотраен началник на районния съд не беше оценен и какви са достиженията му там не са доста известни.

Ключовата правосъдна инстанция стои без оперативно управление от 2 октомври, когато влезе в действие оставката на досегашния началник Калоян Топалов. Миналият състав на правосъдния съвет гласоподава напускането на Топалов от поста и правосъдната система въобще на 26 септември. Тогава обаче не предприе нищо за процедурата по желание на краткотраен началник. Бързи дейности нямаше и от новия състав на Висш съдебен съвет, който в две съвещания не разиска въпроса.

Зам.-председателят на Софийски градски съд Мина Мумджиева- която е най-старша, заяви на съвета предходната седмица, че не желае да извършва тази функционалност, тъй като ще влезе в спор на ползи със брачна половинка си, който е правосъден контрольор.

Тя прикани кадровците към незабавни дейности, тъй като съдът стои без началник, а в закона няма планувана догадка какво следва, когато управителният пост е овакантен и най-старшият от заместниците откаже да е краткотраен началник., че не желае да извършва тази функционалност, тъй като ще влезе в спор на ползи със брачна половинка си, който е правосъден контрольор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР