Съдийската колегия на ВСС единодушно реши да даде 7-дневен срок

...
Съдийската колегия на ВСС единодушно реши да даде 7-дневен срок
Коментари Харесай

ВСС даде седмица на министър Кирилов да докаже как Миталов е уронил престижа на съдебната власт

Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет единомислещо реши да даде 7-дневен период на министъра на правораздаването Данаил Кирилов да в профил неяснотите в настояването си, както и да уточни доказателства по какъв начин арбитър Андон Миталов е уронил престижа на правосъдната власт. 

Решението на Висшия правосъден съвет идва четири дни, откакто министър Кирилов изиска освобождението от служба на съдията от Специализирания съд, на който Съединени американски щати отхвърлиха виза поради корупция. Министърът внесе в петък настояването си в Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, а през днешния ден тя го прегледа и одобри за сведение. По-рано през днешния ден шефът на Върховен касационен съд Лозан Панов съобщи, че предлагането на Данаил Кирилов съдържа голям брой неясноти.

“Без по никакъв метод да разтревожвам най-хубавия правист на ръководещите, дръзвам да кажа, че това предложение има голям брой непълноти и неясноти. Кои са съответните дейности от страна арбитър Миталов, с които е оскърбен престижа на правосъдната власт и са нарушени неговите служебни отговорности, както и кои съответни дейности и респективно бездействия са осъществени, по кое съответно дело - всичко това, което е от голяма важност “, разяснява Лозан Панов. Според него, е доста значимо в настояването да се посочат и съответните доказателства.  

Припомняме, че Съединени американски щати наложи възбрана за влизане в страната на съдията, който в края на предходната година позволи на обвинявания в шпионаж Николай Малинов да пътува до Русия, с цел да получи премия от президента Путин, в случай, че има възбрана за напускането на България. Съединени американски щати постановиха възбрана и на фамилията на Миталов. От Държавния департамент оповестиха, че има достоверна информация, че Миталов е взел участие, непосредствено или косвено, в сериозна корупция в качеството си на арбитър от Специализирания углавен съд. Междувременно, американският дипломат у нас Херо Мустафа заяви, че името на Миталов е първото, само че не и последното и ще има още лица, които ще получат възбрана за влизане на територията на Щатите поради корупционни дейности.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР