Съдийската колегия на ВСС даде срок от една седмица на

...
Съдийската колегия на ВСС даде срок от една седмица на
Коментари Харесай

Дадоха срок на правосъдния министър за представяне на доказателства за уволение на съдия Миталов

Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет даде период от една седмица на правосъдния министър Данаил Кирилов да уточни доказателста в поддръжка на настояването си за уволение на арбитър Андон Миталов. Дванадесет от членовете на Колегията поддържаха това решение от през днешния ден, като отказ си направи единствено Севдалин Мавров.

Миналата седмица Кирилов внесе предложение съдията да бъде дисциплинарно осъден, откакто името на магистрата бе посочено от Съединени американски щати, поради " сериозна корупция ", а паралелно с него възбрана да влиза в Съединените щати получи и фамилията му.

Правосъдният министър ще би трябвало да уточни фактическите условия - дата, място на осъществяване на нарушаването от страна на съдията, съответно дело и кои текстове от Наказателно-процесуален кодекс са нарушени.

Предложението на правосъдния министър Данаил Кирилов за уволняване на арбитър Андон Миталов съдържа непълноти и неясноти, сподели ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов. И добави, че от настояването на " най-хубавия правист на ръководещите " не излиза наяве кои са дейностите на съдията, с които е оскърбен престижът и са нарушени неговите служебните отговорности.

Във Върховен касационен съд е постъпило и писмо от Инспектората на Висш съдебен съвет. В него се удостоверява оповестената преди няколко дни информация, че няма мотив да бъде формирана инспекция против съдията. Не са открити и нарушавания за метода, по който е водено производството, в рамките което на Николай Малинов беше позволено да пътува до Русия.

Много постоянно се задава въпросът за какво в България няма присъди за корупция. За да има такива, би трябвало да има дело, обвинителен акт, досъдебно произвеждане. Когато се употребява думата корупция, значи, че някой би трябвало да е получил полза, това допуска углавен проблем, а подобен никой не е декларирал, че има, уточни Панов.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) изпрати писма и до основния прокурор и до Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) с увещание, че чака информация от тях във връзка на изказването на държавния секретар на Съединени американски щати. Това заяви началникът на кабинета на ръководителя на Върховен касационен съд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР