Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще направи втори опит

...
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще направи втори опит
Коментари Харесай

Съдийската колегия във ВСС ще направи втори опит да избере председател на СГС


Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет ще направи втори опит да избере ръководител на Софийския градски съд. Първият опит се провали, поради заболяване на един от двамата претендентите.

Става въпрос за някогашния началник на съда сред 2004 и 2009 година Светлин Михайлов. В началото на съвещанието на колегията на 20 февруари ръководителят ѝ Лозан Панов рапортува служебна записка, изпратена от здравното заведение, съгласно която Михайлов бил признат малко преди 23.00 часа в понеделник.

Членовете на Съдийската гилдия единомислещо гласоподаваха изборът бъде отсрочен, след което Панов предложения другия претендент Евгени Георгиев в залата, с цел да му изясни обстановката и да му се извини, че поради болестта на Михайлов избор във вторник няма да има. Така тази точка от дневния ред бе отсрочена най-малко до идващото съвещание след седмица.

Светлин Михайлов и Евгени Георгиев се самономинираха за поста, като на извършеното преди седмица Общо заседание на Софийски градски съд болшинството от градските съдии поддържа Георгиев с 44 гласа против 25 за скандалния някогашен ръководител на най-големия областен съд в страната.

Мнението на магистратите не е наложително за Висш съдебен съвет, само че би трябвало да послужи за ориентир кой избират съдиите да ги ръководи, изключително поради волята за съдийско самоуправление, която бе заложена в Закона за правосъдната власт.

Към двамата претенденти бяха постъпили въпроси за имотното им положение от неправителствената организация " Антикорупционен фонд ". Въпреки че оттова прецизират, че въпросите към Михайлов са доста повече, " което е логически резултат от неговата интензивност на пазара на недвижими парцели и съществено имуществено положение под формата на декларирани банкови депозити и притежавани недвижими парцели ", само Георгиев изпрати отговори.

Непосредствено преди отсрочения във вторник избор, любимецът на градските съдии стана обект на офанзиви от медии, свързвани с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, поради събитието, че има акции от КТБ, както и поради стипендии, финансирани от американски организации.

8 са гласовете, които би трябвало да събере един от кандидатите, с цел да оглави Софийският градски съд, който от половин година е без титулярен началник, след неочакваната оставка на Калоян Топалов.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР