Съдия отхвърли още три опита на бившия президент Доналд Тръмп

...
Съдия отхвърли още три опита на бившия президент Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Съдебният иск за блокиране на Тръмп от гласуването в Колорадо през 2024 г. преживява още правни предизвикателства

Съдия отхвърли още три опита на някогашния президент Доналд Тръмп и републиканската партия на Колорадо да прекратят дело, което желае да бъде блокиран от президентските избори през 2024 година в щата въз основа на „ възбраната за бунтовници “ на 14-та корекция.

Поредица от решения късно в петък от областен арбитър от Колорадо Сара Уолъс са удар за Тръмп, който е изправен пред провокации за кандидатстване в голям брой щати, произлизащи от ролята му в протеста на 6 януари 2021 година Той към момента има висяща молба за отменяне на делото в Колорадо, само че делото в този момент наподобява на път за невиждано следене този месец.

Разпоредба на 14-та корекция след Гражданската война гласи, че чиновници на Съединени американски щати, които са положили клетва да съблюдават Конституцията, са дисквалифицирани от бъдещи длъжности, в случай че са „ взели участие в протести “ или са „ оказали помощ или разтуха “ на бунтовниците. Но Конституцията не показва по какъв начин да се наложи възбраната и тя е била прилагана единствено два пъти от 1800 година

Либерална наблюдателна група, наречена Граждани за отговорност и нравственос във Вашингтон, заведе делото в Колорадо от името на шестима републикански и несвързани гласоподаватели. Съдията би трябвало да ръководи развой, който стартира на 30 октомври, с цел да реши поредност от нови правни въпроси за това по какъв начин 14-та корекция може да се приложи към Тръмп.

В решение от 24 страници Уолъс отхвърли доста от причините на Тръмп, че делото е процедурно неправилно и би трябвало да бъде закрито. Тя сподели, че основният въпрос дали държавният секретар на Колорадо Джена Грисуолд има властта да блокира Тръмп от гласуването въз основа на 14-та корекция „ е главен въпрос и е най-добре непокътнат за правосъден развой “.

Уолъс също по този начин отхвърли причините на републиканската партия в Колорадо, че щатският закон дава на партията, а не на изборните чиновници, крайната дума за това кои претенденти се появяват в бюлетината.

„ Ако партията, без никакво наблюдаване, може да избере своя желан претендент, тогава теоретично би могла да номинира всеки, без значение от неговата възраст, поданство, престояване “, написа тя. „ Подобно пояснение е абсурдно; Конституцията и нейните условия за избираемост не са оферти, оставени на политическите партии да дефинират по свое убеждение. “

Уолъс също по този начин цитира мнение от 2012 година на съдията от Върховния съд Нийл Горсуч, когато той е бил апелативен арбитър в Денвър, което споделя, че щатите имат пълномощието да „ изключат от гласуването претенденти, на които конституционно е неразрешено да заемат служба “. Тя цитира това, като в същото време отхвърли изказванието на Тръмп, че законите за достъп до бюлетините на Колорадо не дават пълномощия на държавните чиновници да го дисквалифицират въз основа на федерални конституционни съображения.

Тръмп към този момент загуби предходен опит да отхвърли делото на съображение независимост на словото.

Настоящият любимец на Републиканската партия Тръмп отхвърля да е направил непозволени дейности във връзка с 6 януари и се пледира за почтен по щатски и федерални обвинявания, произлизащи от опитите му да анулира изборите през 2020 година Кампанията му съобщи, че правосъдните каузи прокарват „ неуместна доктрина на конспирацията “, а оспорващите „ разтягат закона до неразбираемост “.

Предизвикателствата на 14-та корекция в Колорадо и други основни щати са изправени пред сложен нанагорнище, с доста правни трудности, които би трябвало да бъдат преодолени, преди Тръмп да бъде дисквалифициран да се кандидатира за президент. Тръмп сигурно ще апелира всяко решение за отстраняването му от гласоподаване, което значи, че Върховният съд и неговото консервативно болшинство може да имат последната дума.

През последните месеци възходящ и политически разнороден набор от правни учени показаха поддръжката си зад концепцията, че Тръмп е дисквалифициран според „ възбраната за бунтовници “. Двупартийната комисия на Камарата на представителите, която проверява нападението от 6 януари, предложи предходната година на Тръмп да бъде неразрешено да заема предстоящ пост според 14-та корекция.

Претендентите от Колорадо неотдавна разкриха в правосъдно дело, че желаят да смъкват Тръмп преди процеса. Тръмп се опълчва на това искане и съдията не е издал решение.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР