Съдия отхвърли искането на Марк Медоус да премести делото за изборите в Джорджия във федералния съд

...
Съдия в петък отхвърли искането на Марк Медоус да премести
Коментари Харесай

Съдия в петък отхвърли искането на Марк Медоус да премести делото му за подривна дейност при изборите в Джорджия във федералния съд, постановявайки, че началникът на кабинета на Тръмп в Белия дом трябва вместо това се бори с обвиненията в щатския съд.

САЩ Окръжният съдия Стив Джоунс в Атланта пише в решение от 49 страници, че Медоус „не е достигнал дори „доста ниския“ праг“, за да премести делото си във федералния съд, отбелязвайки, че въпросът е дали въпросните действия са свързани с ролята му като федерален служител.

„Доказателствата, представени по време на изслушването, установяват, че действията, които са в основата на обвиненията на щата срещу Медоус, са предприети от името на кампанията на Тръмп с крайната цел да се повлияе на изборните дейности в щата и процедури“, пише Джоунс. „Самият Медоус свидетелства, че работата за кампанията на Тръмп би била извън обхвата на началник на кабинета на Белия дом.“

Доналд Тръмп, Медоус и 17 други, преди да получат широкообхватното обвинение съгласно закона за борба с рекета на Джорджия. Тя каза, че иска да съди всички обвиняеми заедно.

Тръмп посочи, че обмисля да поиска процесът му да бъде преместен във федералния съд и няколко други обвиняеми вече са направили искането. Решението на Джоунс срещу Медоус може да сигнализира, че останалите може да се затруднят да поемат тежестта, необходима за отстраняване, когато техните адвокати изложат аргументите си пред съдията по-късно този месец, въпреки че Джоунс даде да се разбере, че ще оцени всеки от тези случаи поотделно.

Практическият ефект от преминаването към федералния съд би бил набор от съдебни заседатели, който включва по-широка област от преобладаващо демократичния окръг Фултън и процес, който няма да бъде сниман или излъчван по телевизията, тъй като камерите не са разрешени във федералните съдебни зали. Но това няма да отвори вратата за Тръмп, ако бъде преизбран през 2024 г., или за друг президент да издаде помилвания, тъй като всяка присъда все пак ще се случи съгласно държавния закон.

Адвокат на Медоус не отговори веднага на исканията за коментар петък вечер. Но се очаква Медоус да обжалва решението. В съдебно заявление по-рано тази седмица той поиска да отдели делото си от другите обвиняеми по делото и да спре производството си в щатския съд, докато не бъде постигнато окончателно решение относно опита му да се премести във федералния съд, „включително чрез обжалване, ако бъде взето обжалване."

Говорител на Уилис отказа коментар.

Медоус и останалите бяха обвинени миналия месец от голямо жури на окръг Фултън по обвинения, че са участвали в разрастване схема за незаконен опит за отмяна на загубата на президентските избори на Тръмп през 2020 г. в Джорджия, въпреки че гласоподавателите в щата бяха избрали Джо Байдън.

Всички се признаха за невинни.

Медоус каза, че действията му са взети като част от ролята му на началник на кабинета на президента републиканец. Той и адвокатите му също твърдяха, че тъй като той е бил федерален служител по това време, обвиненията срещу него трябва да бъдат изслушани във федералния съд и в крайна сметка да бъдат отхвърлени поради липса на основателност.

Прокурорите казаха, че действията са повдигнати в обвинителния акт имаха за цел да запазят Тръмп на поста, след като загуби от Байдън, демократ. Те казаха, че действията са били изрично политически по характер и са незаконни съгласно Закона на Hatch, който ограничава партийната политическа дейност на федералните служители. Като такъв, казаха те, делото трябва да остане във Върховния съд на окръг Фултън.

Джоунс пише, че доказателствата „в голяма степен предполагат“, че повечето от действията, приписани на Медоус в обвинителния акт, не попадат в „неговия обхват на задълженията на изпълнителната власт."

"Дори Медоус да поеме задачи, които отразяват задълженията, които е изпълнявал, когато е действал в официалната си роля като началник на кабинета на Белия дом (като присъствие на срещи, насрочване на телефонни разговори, и управление на времето на президента) той не е успял да докаже как дейностите, свързани с изборите, които служат като основа за обвиненията в обвинителния акт, са свързани с някое от неговите официални действия“, пише съдията.

Джоунс също даде ясно да се разбере, че не прави преценка по съществото на делото срещу Медоус или каквато и да е защита, която може да предложи.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР