Съдия от Мичиган ще реши дали тийнейджърът стрелец от Оксфордската гимназия, който уби 4-ма, може да получи доживотна присъда

...
Съдия от Мичиган е готов да реши в петък дали
Коментари Харесай

Съдия от Мичиган е готов да реши в петък дали тийнейджърът стрелец, който уби четирима ученици в гимназията си, може да бъде осъден на доживотен затвор без право на замяна.

Итън Кръмбли, сега на 17 години, също рани седем други души, когато откри огън в Оксфордската гимназия през ноември 2021 г.

Миналия октомври той се призна за виновен по едно обвинение за тероризъм, причинил смърт, четири обвинения за убийство първа степен и 19 други обвинения във връзка с буйството.

Очаква се съдията от окръжния съд в Оукланд Кваме Роу да издаде решение по време на дистанционно изслушване рано в петък, което ще реши дали прокурорите са изпълнили тежестта си да докажат, че доживотната присъда без право на замяна е пропорционална присъда за Кръмбли, който беше на 15 години по време на масата стрелба.

Доживотна присъда без право на замяна е най-суровото наказание в Мичиган.

В продължение на четири дни през юли и август прокурорите от окръг Оукланд и защитният екип на Кръмбли представиха свидетелски показания и доказателства на така нареченото изслушване на Милър – изслушване, изисквано от закона, когато прокурорите искат доживотна присъда без възможност за условно освобождаване за непълнолетен обвиняем.

Прокурорите твърдят, че предумишлеността на нападението на Кръмбли е оправдание за ограничена доживотна присъда. Те пуснаха аудио съобщения в съда, в които тийнейджърът каза: „Аз ще бъда следващият училищен стрелец“ и че той „ще се забавлява толкова много“.

Стрелецът може алтернативно да бъде осъден на доживотен затвор, но може да има право да се яви пред комисия за условно освобождаване в даден момент.

В търсене на присъда затвор с право на условно освобождаване адвокатът на защитата Полет Лофтин поиска от съдията да вземе предвид смекчаващи обстоятелства като трудния домашен живот на Кръмбли и игнорира молбите към родителите му за лечение на психичното здраве.

Лофтин също поиска от съда да даде шанс на Кръмбли за рехабилитация и да позволи на комисия за условно освобождаване да определи напредъка му след години.

Прокурорът на окръг Оукланд Карън Макдоналд призна, че родителите на Кръмбли са били небрежни по време на заключителните й аргументи на изслушването, но каза, че това не надвишава акта и други фактори.

„Трябва да се справим с тъмнината и насилието и трябва да приемем, че се е случило. И можем също да кажем, че ни се иска той да има по-добро възпитание. Но ние няма да пренебрегнем фактите – а фактите са, че той е имал избор“, каза прокурорът.

Итън Кръмбли седи в съда, четвъртък, 27 юли 2023 г., в Понтиак, Мичиган. Съдията от окръг Оукланд Кваме Роу изслушва доказателства от четвъртък, за да му помогне да реши дали Кръмбли, тийнейджърът, който уби четирима ученици и рани шестима други и учител през ноември 2021 г. в Оксфордската гимназия трябва да бъде осъден на затвор без възможност за замяна. (AP Photo/Carlos Osorio) Итън Кръмбли седи в съда, четвъртък, 27 юли 2023 г., в Понтиак, Мичиган. Съдията от окръг Оукланд Кваме Роу изслушва доказателства от четвъртък, за да му помогне да реши дали Кръмбли, тийнейджърът, който уби четирима ученици и рани шестима други и учител през ноември 2021 г. в Оксфордската гимназия трябва да бъде осъден на затвор без възможност за замяна. (AP Photo/Carlos Osorio) Карлос Осорио/AP

„Той имаше много възможности. Той е заговорничил, планирал е, не е показал нито един от смекчаващите обстоятелства и доказателствата, които виждате в стотици други случаи на живот без право на замяна на непълнолетни“, добави Макдоналд.

Студенти и преподаватели, които са оцелели след стрелбата, свидетелстват за опита си, заставайки се лице в лице със стрелеца на изслушването. Експерти и от двете страни дадоха дуелни показания за последиците от трудния домашен живот на стрелеца, психическото му здраве и колко вероятно е той да бъде реабилитиран в затвора.

Родителите на стрелеца, които бяха арестувани дни след стрелбата и обвинени в четири обвинения за непредумишлено убийство, остават в затвора в очакване на това дело, в което прокурорите на окръг Оукланд казват, че Дженифър и Джеймс Кръмбли са дали на сина си лесен достъп до огнестрелно оръжие и са пренебрегнали признаците, че е бил заплаха.

Тийнейджърът, който е задържан в окръжния затвор след ареста му в училище в деня на стрелбата, трябва да бъде осъден на 8 декември.

Очаква се оцелелите жертви на стрелба и членовете на семействата на жертвите да дадат изявления за въздействие върху жертвите на изслушването за присъдата в Понтиак, Мичиган, преди Роу да произнесе присъдата на Кръмбли.

Ашли Р. Уилямс от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР