Съдия Галина Захарова остава единствената номинация за председател на Върховния ...

Съдия Галина Захарова остава единствената номинация за председател на Върховния

Галина Захарова остава единствена номинация за шеф на ВКС

Съдия Галина Захарова остава единствената номинация за ръководител на Върховния касационен съд. Така тази фаза от изборната процедура завършва .

Тя беше издигната от върховните съдии. Захарова беше номинирана поради своя професионализъм, честност и кардинални позиции в отбрана на съдийската самостоятелност .
В момента тя е заместител - ръководител на Върховния касационен съд. Беше член на Висшия правосъден съвет в срока 2007-2011 година, само че подаде оставка, поради противоречие с кадровата политика на тогавашното болшинство .

Теоретично може да бъде направена още една номинация в границите на продължаващото съвещание на Висш съдебен съвет , само че никой не позволява това да се случи.

Неофициално опити за втора номинация от трима членове на съдийската гилдия са били направени, само че не се е намерил претендент , който да се изправи против Захарова, която получи цялостната поддръжка на пленума на Върховен касационен съд .

Предстои инспекция на документите, опция за казуси и изслушване и избор, планувани за 14 януари .

Мандатът на сегашния ръководител изтича на 10 януари.

Има опция макар че и да не се стигне до избор, защото , с цел да има определен ръководител на Върховен касационен съд , са нужни най-малко 17 гласа от членовете на Висшия правосъден съвет, който сега е с непопълнен състав.

И представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев също не изключи през днешния ден да няма избор.

Миналия четвъртък правосъдният министър Янаки Стоилов, който също има право да номинира, обяви, че няма да се възползва от него:

„ Кандидатурата на Галина Захарова дава отговор на всички условия освен официални , само че и като стандарти, които да бъдат изисквани от хората, които заемат най-високите позиции в правосъдната власт. Тази кандидатура заслужва поддръжка и аз не забелязвам потребност да подхващам някаква лична самодейност , откакто Върховен касационен съд като израз на неговото самоуправление е упражнил опцията , с която разполага “.

Според Стоилов процедурата няма да пострада, в случай че Захарова остане единствен претендент .

Източник: skandal.bg