Съдилищата в България вече ще могат да отнемат в полза

...
Съдилищата в България вече ще могат да отнемат в полза
Коментари Харесай

Емануил Йорданов пред Lupa.bg : Конфискуването на коли е популизъм - изключително бърз и силен

Съдилищата в България към този момент ще могат да лишават в интерес на страната колите на водачи, използвали алкохол или наркотични субстанции. Това става допустимо с промените в Наказателния кодекс, оповестени в брой 67 на " Държавен вестник ". Конфискация ще има при над 1.2 промила алкохол при първо нарушаване и едвам над 0.5 промила при второ.

" Прокурори признават, че има неизясненост в новия текст на закона и занапред ще се основава правосъдна процедура. Това значи, че се е бързало да се задоволят публичните упования без значение дали резултатът ще е позитивен. Популизмът в тази ситуация е извънредно мощен и още по-бърз ". Това разяснява пред Lupa.bg някогашният вътрешен министър и сегашен юрист Емануил Йорданов. 

" Трябва да се реши и отношението на новите текстове към едно към този момент постановено решение на Конституционен съд, което се отнася за конфискация на моторни транспортни средства при осъществено закононарушение. Конституционните съдии одобряват, че не е предпазено правото на благосъстоятелност на хора, които могат да се окажат съсобственици на транспортното средство. Те са са лишени от опцията да заемат позиция и да защитят правата си ", обърна внимание Емануил Йорданов. 

" Древните римляни имат една максима: " Бързайте постепенно ". Тя се отнася с цялостна мощ за нашите законотворци. Не е неприятно да понижат темпото, че напоследък одобряват неповторими правни правила ", предложи правозащитникът. 

" Никой не мисли за това по какъв начин да се оправят нещата с правенето на експертизи за определяне на алкохол и опиати в кръвта. Много са случаите, в които вършат проба на човек, набеждават го, че е използвал опиати и алкохол и му вземат книжката. След това се оказва, че водачът нито е пил, нито е използвал дрога. За тези случаи няма никаква реакция ", обърна внимание Емануил Йорданов.

" Все още обществото не е наясно какво ще се случва с колите, когато те са благосъстоятелност на физически и юридически лица, когато са обект на съпружеска или имуществена общественост, само че считам, че ще бъде одобрена процедура в най-скоро време. Към момента имаме стартирани няколко такива производства ",  сподели районният прокурор на Бургас Мария Маркова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР