Съдилищата в България вече ще могат да конфискуват в полза

...
Съдилищата в България вече ще могат да конфискуват в полза
Коментари Харесай

Тихи промени в законодателството: Конфискуват автомобила при шофиране в нетрезво състояние

Съдилищата в България към този момент ще могат да конфискуват в интерес на страната колите на водачи, използвали алкохол или наркотични субстанции. Това, което преди година се приемаше като популистка концепция на прокуратурата, към този момент е реалност с промените в Наказателния кодекс, оповестени в брой 67 на " Държавен вестник ". При това лансираната концепция на Гешев бе за конфискация при над 2 промила алкохол, до момента в който признатото от депутатите смъква летвата по-ниско - над 1.2 промила при първо нарушаване и едвам над 0.5 промила при второ, оповестяват от.

След гласуването на измененията медиите обърнаха внимание главно на увеличените санкции при породена гибел на пътя, и новата алинея 5 към член 343б мина неусетно. Тя гласи: " В случаите по алинея 1 - 4 съдът лишава в интерес на страната моторното транспортно средство, послужило за осъществяване на закононарушението и е благосъстоятелност на дееца, а когато деецът не е притежател - да присъди равностойността му ". Ето и кои са четирите случая, описвани във въпросните алинеи, при които се стига до конфискация на автомобила:

- 1. Ако шофирате с над 1.2 промила алкохол, за което се поставят също 1 до 3 години затвор и санкция от 200 до 1000 лв..

- 2. Ако към този момент сте осъждани по точка 1, при наново нарушаване с над 0.5 промила още веднъж се лишава автомобилът, и се постановат от 1 до 5 години затвор, и от 500 до 1500 лв. санкция.

- 3. Ако управлявате автомобил след приложимост на " наркотични субстанции или техни аналози ". Тук наказванията са конфискация, 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лв. санкция.

- 4. При рецидив по точка 3 наказването е конфискация, 1 до 5 години затвор и санкция от 500 до 1500 лв..

При зачестилите в последно време случаи на гибел, породени от пияни или дрогирани водачи, конфискацията при рецидив наподобява разбираема мярка. Но доста специалисти изрекоха подозрения по алинея 3 поради недотам надеждните проби за опиати, употребявани от Министерство на вътрешните работи. В медиите бяха разпространявани задоволително случаи на неправилно положителни проби, в това число след приложимост на безобидни лекарства. Активисти за заверка на марихуаната припомнят, че сегашната система за тестване дава позитивен резултат даже при човек, пушил преди повече от седмица.

" Това щеше да е естествена процедура, в случай че имахме заслужено тестване и определяне на фактически рисковите водачи, а не просто използвалите преди седмица ", разяснява Фейсбук страницата Liberty 420.

Мнението на сътрудниците от Automedia.bg: Увеличаването на наказванията като мярка против неприлагането им е типично български парадокс. И досегашните наказания щяха да са задоволителни, в случай че се прилагаха и важаха за всички. Рецидивистите-нарушители, които са се употребили с настойчивост от служители на реда, прокурори и съдии, ще продължат да го вършат и след измененията. Конфискуваните коли ще са единствено на " по-малко равните ". Интересното е, че на законодателите не им е хрумнало да пренесат същата мярка и в противоположна посока: примерно да лишават имуществото на корумпираните прокурори, съдии и служители на реда. Макар че от това страната би могла да завоюва много повече.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР