Съдиите в Гълъбово, Каварна и Балчик са пред революция, слушайки

...
Съдиите в Гълъбово, Каварна и Балчик са пред революция, слушайки
Коментари Харесай

Член на ВСС,гласувал против Гешев: Магистрати са пред революция заради заявки за обединяване на съдилища

Съдиите в Гълъбово, Каварна и Балчик са пред гражданска война, слушайки в този момент поръчките за промяна на правосъдната карта. Репликата насочи Красимир Шекерджиев на днешното съвещание на Съдийската гилдия, а мотивът са хрумвания на негови сътрудници за закриване или сливане на съдилища.
Всичко потегли от предложение за трансформиране на една численост за огняр в водач, която да бъде трансферирана от районния съд в Гълъбово в този в Стара Загора, написа още Лекс.бг.

По този мотив Боян Новански съобщи, че съдът в Гълъбово е най-новият, той беше открит през 2007 година, а в същото време издръжката му не е дребна. Същото важи и за районния съд в Раднево, където годишният бюджет е 700 000 лв.. Новански сподели, че Стара Загора е на малко над 30 км от него. Посочи, че съдилищата в Гълъбово и Раднево може да бъдат обединени с този в Стара Загора под някаква форма. И добави, че в региона има обитаеми места с към 50 поданици и поради това би трябвало да се държи сметка на издръжката, тъй като в един миг правосъдният бюджет може да доближи 1 милиарда лв., само че системата няма да получи тези пари.

Неясно по какъв начин в дебата бяха забъркани и съдилищата в Балчик и Каварна. Всъщност за тях от известно време се предлага да бъдат обединени. Окончателно решение по въпроса няма.

Но в тази връзка Красимир Шекерджиев взе думата и сподели: „ Заседанията на Съдийската гилдия са обществени. Сигурен съм, че при тези поръчки съдиите в Каварна, Балчик и Раднево са пред гражданска война. Ако закрием Каварна и Балчик, на север от Варна няма да остане нито един областен съд. Ако ще ги събираме, къде ще се ги съберем – в Балчик или Каварна. Каварна е най-северният съд, до Дуранкулак са 42 км. Създаваме напрежение “.

В дебата още веднъж беше подложен въпросът за това по кое време ще бъде подготвен планът за построяването на Единната осведомителна система за съдилищата, тъй като резултатите от него са значими за цялостна промяна на правосъдната карта, а не да се прави на парче.

След апели за усмиряване на дебата, кадровиците поддържаха предлагането за трансформиране на длъжността за огняр в такава за правосъден чиновник.

Преди към месец Съдийската гилдия реши да изпрати на екипа по плана три модела за промяна на правосъдната карта, който на собствен ред би трябвало да разиграе обособените разновидности и да ги внесе след това в кадровия орган за разискване.

Според първия ще се употребява „ механизмът на установяване на така наречен териториални отделения на районните съдилища при умерена централизация на правосъдните региони и надлежно вероятно преначертаване на границите на правосъдните региони, като се преценяват стадият на развиване и вероятностите на електронното правораздаване “. Този модел ще засегне единствено районните съдилища.

При проучване на този модел би трябвало да се проучват и предложенията на комисията по натовареност за сливане и вливане на 72 районни съдилища в страната, само че наложително при в началото опазване на седалищата на обединените съдилища като обособени териториални поделения на единните районни съдилища.

Вторият модел е по-радикален. Той е за структурна промяна на районните, окръжните и апелативните съдилища. Идеята е да се дефинират 28 единни първоинстанционни съдилища при опазване като цяло на седалищата на сегашните районни съдилища под формата на териториални поделения; седалищата на новите 28 първоинстанционни съдилища ще съответстват с тези на сегашните окръжни съдилища; окръжните съдилища да бъдат с висока степен на централизация – не повече от 10 на брой.

Третият модел обгръща заповедните производства като има концепция те да бъдат извадени от районните съдилища или най-малкото да се разпределят централизирано сред всички по електронен път.

Каквито и разновидности да бъдат направени, те ще бъдат разисквани с магистратите преди да се подхваща каквото и да било, реши още колегията преди месец.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР