Съдии от апелативен трибунал на ООН днес отмениха оправдателните присъди

...
Съдии от апелативен трибунал на ООН днес отмениха оправдателните присъди
Коментари Харесай

ООН трибунал призна за виновни двама от „Хизбула” за убийството на ливанския премиер Харири

Съдии от апелативен арбитражен съд на Организация на обединените нации през днешния ден анулираха оправдателните присъди на двама членове на ливанската военна формация " Хизбула " за убийството през 2005 година на някогашния ливански министър председател Рафик Харири, съобщи Асошиейтед прес.

Петимата съдии от Специалния апелативен арбитражен съд за Ливан признаха Хасан Хабиб Мерхи и Хюсеин Хасан Онеиси за отговорни по пет обвинявания, свързани с убийството, в това число скрит план за осъществяване на терористичен акт и съучастничество в съзнателно ликвидиране.

Във взетото с единогласие решение на трибунала се споделя, че съдиите от първото дело са " позволили правни неточности, които вършат присъдата им невалидна и фактологични неточности, които са довели до деформиране на процеса на правораздаването ".

През август 2020 година Мерхи и Онеиси в началото бяха оневинени за осъщественото пред приморски хотел в Бейрут ликвидиране. Трети член на " Хизбула ", Салим Аяш, тогава беше приет за отговорен по пет обвинявания, свързани с присъединяване му в самоубийствената офанзива с камион бомба през 2005 година, която аргументи гибелта на Харири на още 21 други и рани 226 души.

Всички обвинени бяха съдени задочно, защото никой от тях към момента не е задържан. Съдът сподели, че Мерхи и и Онеиси ще получат присъди на по-късна дата и издаде нови заповеди за ареста им.

Присъдата на трибунала от 2020 година беше посрещната с яд и отчаяние в елементи от Ливан, откакто съдиите споделиха, че няма доказателства, че водачите на " Хизбула " и Сирия са взели участие в офанзивата, макар че съгласно тях убийството е било осъществено до момента в който Харири и политическите му съдружници са обсъждали дали да призоват Сирия да изтегли силите си от Ливан.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР