Съдебното преследване на бившия американски президент Доналд Тръмп е разделил

...
Съдебното преследване на бившия американски президент Доналд Тръмп е разделил
Коментари Харесай

Американците са разделени за обвиненията, повдигнати срещу Тръмп

Съдебното гонене на някогашния американски президент Доналд Тръмп е разделил поравно американците, само че наподобява е дало подтик на възможностите му да завоюва номинацията на Републиканската партия за изборите през 2024 година, демонстрират резултати от допитване на Ройтерс/Ипсос, представени от Българска телеграфна агенция.

Анкетата е извършена в сряда и четвъртък, откакто във вторник прокурори в град Ню Йорк повдигнаха на Тръмп обвиняване по 34 пункта за подправяне на счетоводни документи.

Допитването сподели, че 49% от всички американци считат, че е било вярно прокуратурата да заведе първото наказателно дело против сегашен или някогашен държавен глава в историята на страната.

Но резултатите открояват политическото разделяне по доста въпроси, свързани с Тръмп. Около 84% от интервюираните, които се показват като демократи, споделят, че обвиняванията са основателни, до момента в който едвам 16 на 100 от републиканците считат същото.

Близо 40 % от участвалите в допитването републиканци споделят, че завеждането на делото ги е предиздвикало да са по-склонни да гласоподават за Тръмп следващата година, до момента в който 12 на 100 признават, че случилото се ги е разколебало. 38 % от интервюираните споделят, че делото против Тръмп не им е повлияло.

Тръмп е има огромна преднина в конкуренцията за републиканската номинация, като 58% от републиканците споделят, че той е техният желан претендент. Това е нарастване с 10 пункта спрямо резултатите от допитване, оповестено в понеделник, преди повдигането на обвинявания.

Губернаторът на Флорида Рон Десантис, който още не е оповестил кандидатурата си, е на втора позиция с 21% поддръжка.
Макар демократите и републиканците да са мощно разграничени по въпроса за завеждането на дело, и двете страни са значително уверени, че Тръмп е уреждал заплащания на порнозвездата Сторми Даниълс и модела на „ Плейбой “ Карън Макдугъл, с цел да си мълчат за хипотетичните си извънбрачни връзки с него.

Около 73% от американците имат вяра, че това се е случило, като това важи за 55 на 100 от републиканците. Същевременно, 76% от републиканците и 34% от демократите са на мнение, че има хора в правоприлагащите органи, които желаят да делегитимират Тръмп посредством политически стимулирани следствия.

Около 51 на 100 от интервюираните, само че единствено 18 % от републиканците измежду тях, считат, че обвиняванията следва да дисквалифицират Тръмп от ново присъединяване в изборите за президент.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР