Съдебно разрешение за използване на СРС срещу депутата Джейхан Ибрямов

...
Съдебно разрешение за използване на СРС срещу депутата Джейхан Ибрямов
Коментари Харесай

СРС-тата срещу Ибрямов са допустими и законни, заяви съдия Руси Алексиев

Съдебно позволение за потребление на СРС против депутата Джейхан Ибрямов в границите на оперативни дейности е възможно и законосъобразно, гласи мнение на зам.-председателя на Софийски градски съд Руси Алексиев.

Правната обосновка бе публично изложена на уеб страницата на Софийски градски съд. (Цялото мнение може да откриете )

В правното мнение арбитър Алексиев коментира, че Народното събрание или неговият ръководител, когато то не заседава, издава позволение за събаряне на депутатски имунитет единствено за ангажиране на наказателна отговорност на депутат в границите на формирано досъдебно произвеждане, само че не и за осъществяване на извънпроцесуални дейности.

„ Когато с използването на СРС не се цели събиране на доказателства, а на оперативна информация, макар че съставляват значително нахлуване в персоналната сфера на всяко едно лице, включително и такова с депутатски имунитет, точно за което е очакван само и единствено за тях правосъден надзор, не се изисква позволение от Народно събрание. Това е по този начин, тъй като експлоатирането на СРС отвън наказателно произвеждане единствено по себе си не може да докара до ангажиране на наказателната отговорност на лицето с депутатски имунитет. В противоположен случай, в случай че потреблението на СРС против народен представител стартира едвам след свалянето на имунитета му от Народно събрание, тогава този прийом се обезсмисля и разумно не би довел до никакъв резултат ”, написа в документа Алексиев. 

В него арбитър Алексиев отбелязва още, че имунитетите на президента и на народните представители значително се разграничават, както по своята същина, по този начин и заради прекомерно другите им функционалности, заложени в Конституцията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР