Съдебният съвет, който назначава съдиите, трябва да бъде независим от

...
Съдебният съвет, който назначава съдиите, трябва да бъде независим от
Коментари Харесай

Съдебните съвети трябва да са независими от политиците, реши Съдът на ЕС

Съдебният съвет, който назначава съдиите, би трябвало да бъде самостоятелен от законодателната и изпълнителните управляващи. Това се споделя в решения на Съда на Европейски Съюз по няколко проблема, сложени от Върховния съд и Върховния административен съд на Полша. Информацията е публикувана от съдийската организация " Европейски магистрати за народна власт и свободи " (МЕДЕЛ).

Въпреки че Съдът на Европейски Съюз се произнася във връзка полски проблеми, неговите решения директно засягат и България. Осигуряването на действителна самостоятелност на българския Висш правосъден съвет (ВСС) отдава е сериозен проблем, чието решение се отсрочва от близо 30 години.

Българският правосъден съвет е разграничен на две колегии – Съдийска и Прокурорска. Съдийската гилдия, която назначава и санкционира редовите съдии (без двамата шефове на висшите съдилища – б.р.), има общо 14 членове. Шестима от тях се разпределят на квотен принцип от партиите в Народното събрание. Други шестима се избират от съдиите. Останалите двама членове на Съдийската гилдия са шефовете на висшите съдилища, само че техният избор е артикул на необятно договаряне. Те са назначени със глоба на президента, 11-те представители на Народното събрание в Пленума на Висш съдебен съвет и представителите на прокуратурата.

Резултатът е, че в Съдийската гилдия членовете, чийто избор е артикул на волята на политическата класа, са в болшинство 8 на 6 по отношение на представителите на съда. Това води до подозренията, че българският Висш съдебен съвет е подвластен от изпълнителната и законодателната власт, макар че по закон има оперативна автономия.

Съдът на Европейски Съюз постановява, че когато решаващият орган в съответната страна не дава отговор на условията за самостоятелност и безпристрастност, то правото на Европейски Съюз дава опция за отнемне на неговите пълномощия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР