Съдебният процес срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, заместника му

...
Съдебният процес срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, заместника му
Коментари Харесай

Трима наведнъж на съд заради зоопарка

Съдебният развой против кмета на Пловдив Иван Тотев, заместника му Димитър Кацарски и кмета на регион " Западен " Димитър Колев ще започва след по-малко от седмица - на 25 април. За тази дата е планувано разпоредителното съвещание, оповестиха за „ Марица “ от деловодството на Специализирания углавен съд. До изпращането на делото против тримата в това съдилище се стигна след законодателна смяна от ноември 2017 година, съгласно която делата за корупция против лица, заемащи висши държавни постове, се преглеждат точно там.  

Разследването против тримата стартира през ноември 2016 година Оттогава институциите си подмятат обвинителния акт, в който бяха открити разнородни и основни процесуални нарушавания. До действителен правосъден развой всъщност по този начин и не се стигна. Сигналът за нарушавания при строителството на зоопарка беше изпратен първо до Пловдивската окръжна прокуратура, където не откриха данни за осъществено закононарушение.

Така следствието беше предадено на Софийската градска прокуратура по разпореждане на основния прокурор Сотир Цацаров. Окръжният съд в Пловдив, който първи разглеждаше делото, го върна на СГП, за пренаписване на обвинителния акт, а по-късно процесът беше трансферирано в Специализирания углавен съд, който ще заседава по него идната седмица.  

Тримата кметове са упрекнати в закононарушение по работа по отношение на построяването на така наречен зоокът, който по последни данни се чака да бъде приключен до лятото. Според държавното обвиняване, вместо публичната поръчка за построяването на зоопарка да се организира с конкурс, е било осъществено директно договаряне с компанията „ Запрянови 03 " ООД, което нарушава Закона за публичните поръчки (ЗОП). Според обвинителити компанията щяла да се облажи с 689 869.70 лв..

Кацарски пък е бил ръководител на комисия за провеждането на " Открита процедура " по реда на Закон за обществените поръчки за избор на реализатор. Според прокуратурата той е предложил откритата процедура да бъде прекъсната и е дал опция за започване на договаряне без съобщение.

Срещу Димитър Колев е повдигнато обвиняване, че е сключил контракт за практикуване на консултантска активност и строителен контрол, без регион " Западен " да е страна по контракт за строителство.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР