Съдебният процес по ключово антитръстово дело срещу Google, обвинена в

...
Съдебният процес по ключово антитръстово дело срещу Google, обвинена в
Коментари Харесай

Днес започва решаващият антитръстов процес срещу Google – компанията е обвинена, че е завладяла пазара на онлайн търсенето

Съдебният развой по основно антитръстово дело против Гугъл, упрекната в монополизиране на онлайн търсенето ще стартира през днешния ден в Окръжния съд на Съединени американски щати за окръг Вашингтон. Делото, заведено от Министерството на правораздаването на Съединени американски щати през 2020 година може да дефинира по какъв начин милиони американци ще употребяват интернет в бъдеще. Експертите означават, че изходът от делото може да сложи нови основи за действието на ИТ промишлеността.

Делото е концентрирано върху изказвания, че Гугъл употребява господстващото си състояние на пазара, с цел да лимитира съперниците си. Това е първото правосъдно дело, по което държавното управление на Съединени американски щати повдига обвинявания против Гугъл. Министерството на правораздаването се причисли и към настрана дело, заведено от генералните прокурори на 38 щата по отношение на монополния надзор на Гугъл върху рекламата. Компанията отхвърля всички обвинявания, свързани с двете каузи.

Според обвиняванията, компанията харчи милиарди долари всяка година, с цел да трансформира своята търсачка в съществена търсачка по дифолт на голям брой устройства, в това число смарт телефони и таблети, като по този метод затруднява достъпа на потребителите до продуктите на съперниците. Гугъл е упрекната и в подписване на съглашения, които не разрешават на сътрудниците да си сътрудничат с други търсачки. Според прокурорите тези дейности основават непреодолими бариери за съперниците, които желаят да навлязат на пазара.

Съдия по делото означи, че марката на Гугъл е станала толкоз разпознаваема, че се е трансформирала в глагол, употребен в речниците. През 2020 година пазарният дял на компанията в региона на търсенето е бил съвсем 90%. Съдията означи и смисъла на рекламния бизнес за Гугъл, като уточни, че рекламодателите харчат над 80 милиарда $ всяка година, пробвайки се да доближат с рекламите си до необятната публика от консуматори, които употребяват Гугъл за търсене на информация в интернет.

Съдията също по този начин акцентира, че единствено компания с монополна власт, която потиска конкуренцията работи нелегално. Въпросът в този момент е: може ли държавното управление на Съединени американски щати да потвърди, че дейностите на Гугъл нарушават антитръстовото законодателство?

Процесът дава обещание да даде отговори на тези въпроси, като покаже до каква степен може да стигне страната в регулирането на софтуерните монополисти. Трябва да се означи, че това дело е единствено едно от многото, заведени против софтуерни колоси в последно време, в това число правосъдните каузи против Meta и Amazon, което демонстрира допустима смяна в отношението на страната към господстващото състояние на софтуерните корпорации на пазара.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР