Съдебният инспекторат е установил двама от общо 4195 магистрати, които

...
Съдебният инспекторат е установил двама от общо 4195 магистрати, които
Коментари Харесай

Двама магистрати са заловени с необясними доходи

Съдебният инспекторат е открил двама от общо 4195 магистрати, които имат необясними разлики сред заявеното и действителното си имущество за 2016 година Други 32 души към момента имат време да обяснят разликите сред написаното в декларациите им и положението на банковите им сметки. При останалите 4161 магистрати проблеми не са открити.

В единия случай установеното противоречие сред заявените обстоятелства и получената информация е в размер до 20 000 лева По закон правосъдният инспекторат е задължен да извърши спомагателна инспекция. При другия магистрат размерът на несъответствието е над 20 000 лева и преписката е изпратена до Националната организация по приходите за данъчна инспекция. Национална агенция за приходите има период от две седмици да я извърши. Имената на двамата би трябвало да бъдат оповестени след приключването на всички инспекции.

Детайлните инспекции на имущественото положение на магистратите влязоха в действие преди две години. Мониторингът бе предоставен на правосъдния инспекторат, който има право да получава информация и за всички банкови сметки на съдиите, прокурорите и следователите. Освен магистратите на инспекция подлежат техните съпрузи, хората, с които са във фактическо общуване, както и малолетните им деца.

Преди измененията в закона инспекциите на декларациите се правиха от Сметната палата.

В началото на януари основният прокурор Сотир Цацаров бе санкциониран с 300 лева поради неподадена в период имотна декларация пред правосъдния инспекторат. Шефът на държавното обвиняване пропусна периода за подаване на декларациите, който изтече на 15 май. По закон магистратите, които не подадат в период декларациите си, се санкционират с санкция от 300 до 3000 лева, а когато нарушаването е наново - санкцията е от 600 до 6000 лева

Размерът на санкцията се дефинира от основния правосъден контрольор Теодора Точкова. На Цацаров е наложена минималната глоба, а той не е обжалвал постановлението. Още 9 магистрати не са атакували в съда наказванията си за неподадена декларация и те към този момент са в действие. И останалите са санкционирани с 300 или 400 лева

През август стана ясно, че Националната организация за приходите (НАП) и ДАНС ревизират ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов, откакто той подаде имуществената си декларация единствено пред правосъдния инспекторат.

От началото на 2016 година всички магистрати подават декларациите си единствено пред Инспектората към Висшия правосъден съвет, само че това не важи за членовете на Висш съдебен съвет, които би трябвало да се регистрират и пред Сметната палата. Още при установяването на пропуща беше ясно, че Лозан Панов наложително ще бъде предаден на Национална агенция за приходите за данъчна инспекция, а също и на ДАНС, както е по закон.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР