Съдебните лекари в страната са малко над 60, но за

...
Съдебните лекари в страната са малко над 60, но за
Коментари Харесай

Как специалистите по съдебна медицина се стопиха наполовина?

Съдебните лекари в страната са малко над 60, само че с цел да бъдат покрити потребностите в нашата страна те би трябвало да бъдат най-малко 150. Това демонстрират данните от Българското сдружение по правосъдна медицина. До 23 август тече публичното разискване на „ Стандарт по правосъдна медицина “, който беше импортиран от Здравното министерство, след случая с нарязаното с макетен нож момиче от Стара Загора. Какво може да се направи, с цел да бъде избавена тази дефицитна компетентност, вижте в изявлението на репортера Анелия Джамбазка с ръководителя на сдружението доцент Александър Апостолов.

Отдавна е почнал развой на понижаване броя на правосъдните лекари в Република България, и досега не се вижда въздържане на развой. В България все още сме останали към 60-65 правосъдни лекари, което включва и всички пенсионирани сътрудници.

Има области в страната, където работи единствено по един правосъден доктор, а има към този момент и няколко области, където няма правосъден доктор. И работата на проверяващите органи, неизбежно се придвижва към прилежащи области, т.е. натоварват се тези единични правосъдни лекари.

За по-малките регионални наши структури с години никой не е изразявал предпочитание да специализира правосъдна медицина.

Липсва атрактивно възнаграждение на този тежък душевен и прочувствен труд. Техническата обезпеченост на обособените съдебно-медицински структури в страната, е неравномерно а в доста места безусловно незадоволително.

Големите провокации пред по-малките съдебно-медицински отделения в страната е точно неналичието на каквато и да е било модерна материално-техническа обезпеченост, плюс недобри условия на труд. Помещенията, в които те работят, са за съществени поправки, същото се отнася и за секционните им зали.

Може би е добре да бъде направен стандарт, с цел да може другите медицински специалности да изготвят такива, и те да не се отличават като размер и натовареност на инвестиции в тях смисъл.

Ние като сдружение, ще внесем нашите забележки и разисквания по по този начин оферти стандарта за правосъдна медицина и деонтология, само че би трябвало доста работа. Трябва да се преценяват разнообразни взаимовръзки, законова база. Т.е. да не бъде оповестен и признат един стандарт, който излиза отвън законовите правила или има пропуски, или грешки, желаеме тъкмо това да избегнем.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР