Съдебните документи предполагат причина за полицейската атака на вестник в Канзас

...
Началникът на полицията, който ръководи акцията във вестник в Канзас,
Коментари Харесай

Началникът на полицията, който ръководи акцията във вестник в Канзас, твърди в непубликувани досега в съда документи, че репортер или се е представяла за някой друг, или е излъгала за намеренията си, когато е получила шофьорски досиета на собственик на местен бизнес.

Но репортерът Филис Зорн, редакторът и издателят на окръг Марион Ерик Майер и адвокатът на вестника казаха в неделя, че не са нарушени закони, когато Зорн е влязъл в публичен държавен уебсайт за информация за ресторанта оператор Кари Нюъл.

Акцията, извършена на 11 август и ръководена от шефа на полицията в Марион Гидиън Коди, привлече международното внимание към малкия централен град в Канзас, който сега се озова в центъра на дебат за свободата на печата. Полицията иззе компютри, лични мобилни телефони и рутер от вестника, но всички предмети бяха освободени в сряда, след като окръжният прокурор заключи, че няма достатъчно доказателства, за да оправдае действието.

Късно в събота, адвокатът на Record, Бърни Роудс предостави копия от клетвените декларации, използвани при нападението, на Асошиейтед прес и други новинарски медии. Документите, които преди това не бяха публикувани. Те показаха, че получаването от Зорн на шофьорското досие на Нюел е движещата сила зад нападението.

Вестникът, действайки по сигнал, провери публичния уебсайт на Министерството на приходите на Канзас за статуса на шофьорската книжка на Нюел като свързано е с присъда за шофиране в нетрезво състояние от 2008 г.

Коуди пише в клетвената декларация, че Министерството или приходите са му казали, че тези, които са изтеглили информацията, са репортерът на Record Филис Зорн и някой, използващ името „Кари Нюел“. Коуди пише, че се е свързал с Нюъл, който е казал, че „някой очевидно е откраднал нейната самоличност.“

В резултат на това Коди написа: „Изтеглянето на документа включва или представяне на жертвата, или лъжа за причините, поради които записът е бил търсен ."

Записите с лицензи обикновено са поверителни съгласно държавния закон, но могат да бъдат достъпни при определени обстоятелства, цитирани в клетвената декларация. Онлайн потребителят може да поиска свои собствени записи, но трябва да предостави номер на шофьорска книжка и дата на раждане.

Записите могат да се предоставят и в други случаи, като например на адвокати за използване по правен въпрос; за разследвания на застрахователни искове; и за изследователски проекти относно статистически отчети с уговорката, че личната информация печели не се разкрива.

Майер каза, че Зорн всъщност се е свързала с Министерството на приходите преди нейното онлайн търсене и е била инструктирана как да търси в записите. Зорн е помолена да отговори на обвиненията, че е използвала името на Нюел, за да получи личните данни на Нюел информация, каза: „Отговорът ми е, че отидох на уебсайта на отдела по приходите на Канзас и там получих информацията.“

Тя добави: „Доколкото ми е известно, не е имало нещо незаконно или грешно.“

Роудс, адвокатът на вестника, каза, че действията на Зорн са били законни според щатските и федералните закони. Използването на името на субекта „не е кражба на самоличност“, каза Роудс. „Това е просто начинът за достъп до досието на този човек.“

Вестникът имаше номера на шофьорската книжка на Нюел и датата на раждане, защото източник ги е предоставил, непоискано, каза Майер. В крайна сметка Record реши да не пише за Но когато тя разкри на следващо заседание на Общинския съвет, че е шофирала, докато книжката й е била спряна, това беше съобщено. Бюро за разследване. Главният прокурор Крис Кобах каза, че не вижда ролята на KBI като разследване на поведението на полицията.

Някои правни експерти смятат, че акцията от 11 август е нарушила федерален закон за поверителност, който защитава журналисти от претърсване на редакциите им. Някои също смятат, че това нарушава закон на Канзас, който прави по-трудно принуждаването на репортери и редактори да разкриват своите източници или непубликувани материали.

Коуди не е отговорил на няколко искания за коментар, включително заявка по имейл в неделя. Той защити нападението в публикация във Facebook скоро след като се случи, като каза, че федералният закон, защитаващ журналистите от претърсвания в редакцията, прави изключение специално за „когато има причина да се смята, че журналистът участва в основното неправомерно действие“.

< p>The Record получи изблик на подкрепа от други новинарски организации и медийни групи след нападението. Майер каза, че е привлякъл най-малко 4000 допълнителни абонати, достатъчно, за да удвои размера на пресата си, въпреки че много от новите абонаменти са цифрови.

Майер обвини стреса от нападението за 12 август смъртта на 98-годишната му майка Джоан Майер, съсобственик на вестника. Погребението й беше в събота.

___

Солтър съобщи от О'Фалън, Мисури.

___

Асошиейтед прес получава подкрепа от няколко частни фондации, за да подобри своето обяснително отразяване на изборите и демокрацията. Вижте повече за инициативата за демокрация на AP тук. AP е единствено отговорен за цялото съдържание.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР