Съдебната реформа цели да се овладее Прокуратурата и да се

...
Съдебната реформа цели да се овладее Прокуратурата и да се
Коментари Харесай

Цели да се овладее прокуратурата и да се сложи послушен главен прокурор

Съдебната промяна цели да се овладее Прокуратурата и да се постави дисциплиниран основен прокурор. Това сподели Иван Гешев пред публицисти на влизане във Висш съдебен съвет.

Главният прокурор Иван Гешев изиска Висшият правосъден съвет (ВСС) да разгласява на интернет страницата си импортирано от него на 12 май мнение по отношение на предложение на служебния министър на правораздаването Янаки Стоилов за предварителното му освобождение от служба, както и разпореждане на Специализираната прокуратура (от 21 януари) за отвод да се образува досъдебно произвеждане. Това оповестиха от Прокуратурата.

В мнението са изложени съответни доводи и възражения по всеки пункт от предлагането на Янаки Стоилов и уточнението към него, импортирано на 19 април от министъра на правораздаването в оставка Надежда Йорданова.

„ Главният прокурор показва, че в огромната си част предлагането на Янаки Стоилов почива на информация, показана от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, както и на изборно подбрани медийни изявления. Изложенията на Бойко Рашков и Надежда Йорданова съдържат изказвания и тълкования с политически темперамент. В прорез с правилото за разделяне на управляващите се разясняват и съответни неприключени наказателни производства”, означават от Прокуратурата.

Във връзка с изказванията за нерегламентирано оповестяване на данни от досъдебни производства, в това число и на доказателства, събрани посредством специфични разследващи средства, се показва, че е осъществена персонална инспекция от прокурор и е предписан отвод да се образува досъдебно произвеждане заради липса на осъществено закононарушение от общ темперамент. Бойко Рашков не е обжалвал това разпореждане.

Основно право на българските жители е да получават информация. По каузи от публичен интерес прокуратурата дава информация при прецизно съблюдаване на българското законодателство (чл. 198 от НПК) и на интернационалните актове, по които България е страна, показват от там. Съобразява се нуждата от бистрота и отчетност на правосъдната власт, предложени в границите на Механизма за съдействие и инспекция.

Официалната информация, популяризирана от Прокуратура на Република България, се основава на събраните досега на публикуването й доказателства, като в нито един миг не се слага под подозрение презумпцията за невиновност на съответни лица.

Искането на основния прокурор Висш съдебен съвет да разгласява разпореждане на Специализираната прокуратура е обвързвано с предложение до Висш съдебен съвет на правосъдния министър Надежда Йорданова от 2 март и изговаряне на Върховния административен съд от предходната седмица. Визираният в предлагането случай не се отнася до мандата на основния прокурор Иван Гешев, нито до негови персонални дейности или бездействия, означават от Прокуратурата. Специализираната прокуратура е направила инспекция по реда на Закона за правосъдната власт и е предписан отвод за формиране на досъдебно произвеждане. Не са налице данни за закононарушение по работа или против правораздаването, осъществени от основния прокурор. Няма данни за превишаване на власт или за нарушавания на етичния кодекс, показват още от Прокуратурата.

В мнението на основния прокурор до Висш съдебен съвет се показва, че при противодействието на престъпността активността на всяка от трите управляващи е немислима без напъните на останалите. За жителите са значими резултатите в битката против престъпността, а не персоналното отношение на министъра на вътрешните работи към основния прокурор, се споделя още в известието.

„ Свидетели сме на цялостна акция, водена от страна на представители на законодателната и изпълнителната власт против Прокуратурата на Република България (ПРБ). Под претекст за законодателни промени и промени в правосъдната власт в действителност се цели лична промяна на основния прокурор, преодоляване на прокуратурата и подчиняването й на изпълнителната и законодателната власт, което опонира на съществени европейски полезности и фундаментални конституционни принципи”, показва Иван Гешев.

Към мнението е прибавен къс разбор на пълномощията на основния прокурор според Конституцията на Република България и Закона за правосъдната власт, защото в някои случаи прави усещане непознаването на съществени положения, свързани с правния статус и пълномощията му, и се вършат неправилни трактовки и внушения за командироването на прокурори и работата по делата, посочат от Прокуратурата.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР