Съдебната дисциплинарна система не бива да се прилага срещу съдии,

...
Съдебната дисциплинарна система не бива да се прилага срещу съдии,
Коментари Харесай

Тимерманс критикува Полша за съдебната дисциплинарна система

Съдебната дисциплинарна система не трябва да се ползва против съдии, когато тяхното мнение не подхожда на позициите на управляващите. Това съобщи през днешния ден пред публицисти във Варшава първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, представен от ТАСС, разяснявайки противоречивата промяна в полската правосъдна система, заяви Българска телеграфна агенция.

" Разбира се, би трябвало да се убедим, че съдиите работят по най-високите стандарти. Но дисциплинарната система не трябва да се употребява за блокиране на работата на съдии и за започване на дисциплинарни каузи против съдии единствено тъй като възгледите и мненията им не съответстват с мнението на държавното управление ", посочи Тимерманс.

Еврокомисарят увери, че подетата преди дни нова наказателна процедура против Полша по отношение на дисциплинарната система по отношение на съдии въобще не е обвързвана с изборите за Европейски парламент, макар че полското държавно управление твърди противоположното.

" Работя по тези въпроси от три години. Напълно ясно е, че приемането на новите дисциплинарни ограничения оказва сковаващ резултат върху полската правосъдна система, тези дейности опонират на естественото действие на дисциплинарната система и на системата на съдопроизводство ".

По думите на Тимерманс съдът в Европейския съюз играе първостепенна роля при решаването на дисциплинарни въпроси, защото всеки арбитър в която и да било европейска страна е също по този начин и европейски арбитър, когато става въпрос за правото на Евросъюза.

На 3 април Европейската комисия стартира нова наказателна процедура против Полша поради законовите промени, които лимитират пълномощията и активността на съдиите. При оповестяването й Тимерманс означи, че на основата на дейностите на полските управляващи са преследвани съдии, които се изричат против подхванатите от държавното управление промени в правораздаването. По неговите думи задачата е съдиите да бъдат подчинени на изпълнителната власт. Това е несъвместимо с условията за самостоятелност на правосъдната система, разясни Тимерманс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР