Съдбата на третия мандат, връчен на БСП, остава неясна. Изтеклият

...
Съдбата на третия мандат, връчен на БСП, остава неясна. Изтеклият
Коментари Харесай

Решаващи часове: Как ще се подреди политическият пъзел след раздора

Съдбата на третия мандат, връчен на Българска социалистическа партия, остава неразбираема. Изтеклият запис от съвещанието на " Демократична България " в допълнение усложнява политическата обстановка и обезпечаването на болшинство в Народното събрание. Записът стана и причина за редица обвинявания сред до неотдавна договарящите партии и даде мотив на опозицията да нападна. А Слави Трифонов съобщи в изключително изказване, излъчено по партийната телевизия, че  Има Такъв Народ излиза от договарянията за държавно управление.

След изтеклите записи и позицията на водача на Има Такъв Народ, че от Демократична България са провалили договарянията за нов кабинет, от десницата бяха безапелационни: „ Не сме провалили нещо. Това, което ние опитваме да създадем от много време, е да бъдем рационални и страната да има ръководство, а не проваляме каквото и да е ”, означи пред Ивайло Мирчев от „ Демократична България ”.

По думите на Мирчев Демократична България е отишло на срещата с Българска социалистическа партия, не с цел да договарят, а да чуят дали са съумели да се схванат Политическа партия и Има Такъв Народ:  „ Христо Иванов сподели тъкмо това. Демократична България няма да влиза в тези договаряния преди Политическа партия и Има Такъв Народ да реализират единодушие. Точно това сме споделили обществено. Призовавам всички да гледат целия запис, който е с идеално качество и е на страницата на Демократична България. На записа има един български общественик, който приказва тъкмо като визионер и общественик и няма нищо срамно и скандално в това, което споделя ”.

Съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов пък позволи, че зад приключването на записите може да стоят от ГЕРБ.  
 
Отговор на обвиняванията пристигна и от водача на ГЕРБ  Бойко Борисов: „ Каквото самичък си направиш, никой не може да ти го направи. Ние нищо не сме създали - ние единствено се възмутихме. Те не желаят да има държавно управление. Те желаят единствено постове и кресла ”, уточни Борисов.

" Да искаш избори в този момент и да искаш да управляваш в този момент - държавата е тотално счупена, и вярата, че ще се оправи през идващите 6-8 месеца, я няма. Сега борбата е колко може да се дооткрадне, и да обвинят някой различен за това. Набълбукахте се с такива схеми, че действително ви би трябвало Бойко Рашков да ви пази. Знаят, че на 16 ноември ще са изборите. Питайте Корнелия - тя знае. Или октомври. Все тая. Те не се преценяват с Конституцията и върховенството на закона. Дори и да си тръгнат, Нинова ще се е заключила в кабинета си и няма да я изкарат оттова елементарно ", сподели още водачът на ГЕРБ пред симпатизанти в Пернишка област.

По думите му " те не желаят да има държавно управление, искам единствено постове и кресла ".



Лидерът на Българска социалистическа партия и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова  заподозря, че е имало  прелиминарен план този трети мандат, връчен им на тях от президента Румен Радев, да не се състои. 

" Започвам да мисля, че от „ ИТН ” въобще не са имали планове да вземат участие в съставянето на държавно управление.  ИТН имитираха. Има нещо, което форсира тези процеси - приемането на антикорупционния закон и излъчването на Рашков за ръководител на КПКОНПИ ", уточни Нинова и удостовери появилата се информация, че Асен Василев е бил спряган за министър председател с техния мандат. 

Според нея всеки може да приказва в партията си каквото реши, а Христо Иванов ѝ се е обадил, с цел да се извини.

" Органите на Българска социалистическа партия ще решат дали ще бъде върнат мандатът . ИТН употребиха записа на Демократична България като мотив да изоставен договарянията. Христов Иванов им го даде. От яростта, политическото озверяване и експанзията на ГЕРБ и Движение за права и свободи се вижда, че имат същински боязън да не се случи битката с корупцията чрез смяната в КПКОНПИ. Уплашиха се и взеха решение да пернат Има Такъв Народ. Не сме обсъждали или приемали решения да изчезне името на Рашков от програмата, Има Такъв Народ я получиха и я върнаха без неговото име ", уточни тя.

По думите й срокът на мандата е мотив за нападки към Българска социалистическа партия. 
 
Понеделник управлението на Българска социалистическа партия се събира незабавно, с цел да разиска създалата се ситуация  съгласно Конституцията. По думите на заместник-председателя на БСП Кристиан Вигенин левицата ще търси метод, по който без разтърсвания да предприеме идващите стъпки.

Във връзка с процедурите около третия мандат социалистът изясни, че няма смисъл да бавят процеса, в случай че няма болшинство и изборите би трябвало да се проведат по-скоро, с цел да може по-скоро да стартира и работата на новото държавно управление.  " Програмата, към която се съгласихме, би трябвало в огромна степен да бъде програмата на всяко последващо държавно управление " , счита Вигенин и добави, че име на министър председател има смисъл да се излъчи, единствено в случай че има болшинство.

" Ние извървяхме значителен път, с цел да приобщим „ ИТН “ и изглеждаше, че вървеше, както би трябвало . Но тази реакция от вчера усложнява обстановката ", разяснява Вигенин във връзка изказването на Слави Трифонов от през вчерашния ден.

" В случая мандатът е в Българска социалистическа партия и е наша отговорността по какъв начин да подходим оттук насетне, тъй че да е най-добре за България ", уточни още Кристиан Вигенин. Неговата позиция е, че по-добрият вид е бил да се възвърне обединението в първичния ѝ тип.

" Българска социалистическа партия не се поддава на напън, ще преценим кое е най-добре за страната.  Няма да сме ние, които да прекрачим рационалния период за мандата ", съобщи още той.
 
В момента, в който задругата на четирите партии се разтури, преди месец, беше явно ясно, че най-нежеланият, само че най-вероятен сюжет са предварителни избори. Случилото се в последния месец  е логически свършек, само че с непотребна драма. Това сподели депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков в „ Карай напряко ” и добави: „ Корнелия Нинова беше безусловно длъжна да опита и да се държи по този метод. Това е нейната отговорност като водач на мандатоносител ”, акцентира той. По думите му четирите партии от коалицията са били съвместими. 

Коментар от Зарков пристигна и по тематиката със записа от срещата на парламентарната група на „ Демократична България ”. По думите му в него няма нищо скандално. „ Христо Иванов рапортува на групата си неговите старания и какво се случва на тези договаряния ”, е неговото мнение.

Депутатът, обаче, счита, че не е учудваща реакцията на Слави Трифонов. „ Той беше посочен с пръст няколко пъти. Тогава си разреших да кажа, че соченето с пръст и викането „ Ти си мафия ”, откакто единственият вероятен излаз, с цел да няма избори e по някакъв метод отново да бъде привързан, не е доста далновидно ”, безапелационен е той.

Впечатление, показа депутатът, му прави разликата, по която сътрудниците се отнасят един с различен по отношение на обстановката . Това го карало да мисли, че в действителност няма да се стигне до споразумени е. „ Когато Има Такъв Народ завоюваха изборите - всички припкаха към тях . Те са същите, белким Слави се е трансформирал с нещо. След това Има Такъв Народ стана по-надолу, единствено че имаше потребност от тях за държавно управление. След това мислихме, че може без тях ”, изясни той.

„ Самите Има Такъв Народ се отнасят по друг метод. И Българска социалистическа партия се отнася по друг метод към Политическа партия. И Политическа партия по друг метод от Българска социалистическа партия. Защото загубихме общата си причина да сме дружно. И тъй като политическите водачи започнаха да гледат повече сондажите, в сравнение с действителностите ”, сподели още Зарков.
 
От Движение за права и свободи, пък, желаеха Българска социалистическа партия неотложно да върне мандата и президентът да насрочи дата за предварителни парламентарни избори.

„ Там чуваме по какъв начин едни хора би трябвало да бъдат настанени на топла държавна позиция, кой да хване бухалката , а не това, което се случва в страната. Не приказваме за инфлацията, не приказваме за обществените неравенства, които се ширят и може да провокират гърмеж. Не приказваме, че след няколко месеца идва и зимата и ще има проблеми с газа, най-вероятно и с горивата и електрическата енергия ”, означи националният представител от Движение за права и свободи ”, съобщи Джейхан Ибрямов от Движение за права и свободи.

Разговорът демонстрира същността на управническата коалиция, сподели Ибрямов и добави, че участниците в обединението нямат идеологически разлики, тъй като нямат идеология. 

Джейхан Ибрямов разяснява и избора на нов ръководител на Антикорупционната комисия. „ Преди да бъде антикорупционният закон, одобряваме правила за избор на ръководител на КПКОНПИ. Тези правила се вършат за един избран човек, който е с комунистическо минало ”, акцентира депутатът от Движение за права и свободи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР