Съдбата на тази жена е трагична. Млада комунистка прекарва десет

...
Съдбата на тази жена е трагична. Млада комунистка прекарва десет
Коментари Харесай

Как убедена социалистка от ГДР се оказа в лагер в СССР

Съдбата на тази жена е трагична. Млада комунистка прекарва 10 години в руски трудов лагер, а след това в Германска демократична република ѝ не разрешават да приказва за това, с цел да не " петни " социализма. Една история, която раздрусва, припомнена от " Дойче веле ".

Антония Бергер прекарва цели 10 години в трудов лагер в Сибир - дружно със брачна половинка си и дребната си щерка. Една година преди началото на Втората международна война немската комунистка идва в Съветския съюз, изпълнена с вярата, че ще даде своя принос за успеха на международната гражданска война. Но тя и фамилията ѝ са задържани: в страната на Сталин те стават жертва на една от многото " чистки " в Съветския съюз.

След 10 години заточение в Сибир, през които брачният партньор ѝ е разстрелян, Антония Бергер и нейната щерка са върнати назад в Германия - в тогавашната Германска демократична република. Там животът им се оказва не доста елементарен, само че Антония все пак е решена да гледа с оптимизъм към бъдещето. Тя продължава да има вяра в комунизма - макар всички претърпени страдания и премеждия в руския Гулаг.

Най-мъчително за нея обаче се оказва друго: управляващите в Германска демократична република ѝ не разрешават най-строго да споделя каквото и да било за претърпяното в Сибир и за тъмните страни на ранния руски социализъм. Управляващите в Германска демократична република не желаят да се помрачат връзките с " братския " Съветски съюз. Какво ли би се случило, в случай че жителите на Германска демократична република бяха разбрали, че в страната, която им служи за образец, не всичко се развива съгласно предвижданията?

Една същинска орис

Тази трагична история екранизира немският режисьор Бернд Бьолих. Така се ражда филмът " Und der Zukunft zugewandt " ( " Устремена към бъдещето " ). Бьолих е източногерманец. Той е роден през 1957 година в селцето Льобау, покрай границата с Полша, и чудесно познава живота в някогашната Германска демократична република и връзките с " братския Съветски съюз ".

" Към края на 1980-те години инцидентно научих за актрисата Светлана Шьонфелд, която е била родена в руски трудов лагер ", споделя режисьорът на кино лентата. Дотогава той нищо не бил чувал за съществуването на сходни ориси, а историята на Светлана го потресла. Във кино лентата на Бьолих актрисата Светлана Шьонфелд играе майката на Антония Бергер.

След като същинската Антония Бергер се завръща в Германска демократична република, партийният функционер Лео Зилберщайн ѝ дава ясно да разбере, че по никой метод на бива да споделя за пленничеството си в Гулаг. Целият драматизъм за Антония се състои в това, че младата жена е уверена социалистка, само че нейните лични съидейници ѝ не разрешават да приказва.

Филмът на Бьолих демонстрира и различен аспект от действителността в някогашната Германска демократична република. Първоначално мнозина от хората там са уверени, че това е " другият, по-добрият път " за Германия, който се разграничава от този на Запада. Това също е било доста значимо за режисьора. " Защото е част от истината. Много хора бяха разочаровани от Германска демократична република, само че все пак не желаеха да унищожават тази страна, а просто да я трансформират. И аз не съм бил от хората, които са се събуждали заран единствено с мисълта по какъв начин да избягат на Запад ", споделя Бьолих.

Централна тематика на кино лентата обаче е упорството на комунистическата партия ГЕСП да подчини всичко в страната на една-единствена цел: построяването на " идеологически чиста Германска демократична република ". Това също е част от истината. Затова и Антония Бергер е принуждавана да мълчи.

Германска демократична република не е единствено Берлинската стена, " Щази " и допинга

Филмът " Устремена към бъдещето ", който бе в тесния кръг на претендентите за " Оскар " за чуждоезичен филм, осветлява една страница от историята на Германска демократична република, която съвсем в никакъв случай не е била тематизирана в малкия екран и киното. За Бьолих това се трансформира в повод за основаването на кино лентата: " Свеждането на тематиката за Германска демократична република единствено до Берлинската стена, " Щази " и допинга e освен неуместно и неуместно, само че и доста неправилно ", споделя той.

Според режисьора на кино лентата доста хора на Запад в началото са изпитвали благосклонности към Германска демократична република. " Особено след опустошителната Втора международна война една опция на капитализма изглеждаше доста нужна и смислена. Фактът, че се получи социализъм от руски вид, е част от трагиката на историята ", споделя Бернд Бьолих.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР