Съдбата на паметника Альоша“ в Пловдив е в ръцете на

...
Съдбата на паметника Альоша“ в Пловдив е в ръцете на
Коментари Харесай

Общинският съвет на Пловдив ще решава да премахне ли паметника „Альоша“

Съдбата на паметника „ Альоша “ в Пловдив е в ръцете на общинския съвет. Това твърди регионалният шеф Илия Зюмбилев, откакто Атлантическият съвет внесе при него писмо с искане за монтажа на монумента.

„ Премахването и преместването на недвижима културни полезности със статут на монументи от „ локално значение “ е в прерогативите на органите на локалното самоуправление “, дава отговор Зюмбилев, представен от „ 24 часа “.

Решение на локалния парламент за унищожаване на Альоша беше взето в далечната 1996 година, само че съдът го анулира.

„ Това решение е обжалвано от тогавашния регионален шеф пред Окръжния съд, който на 20 юни същата година го анулира като незаконосъобразно, базирайки се на Конституцията и на редица интернационалните спогодби. Решението на пловдивските магистрати е доказано и от Върховния съд “, напомня Зюмбилев.

Според него въпросът за собствеността на паметника не е водещ за премахването или запазването на монумента

. „ В поддръжка на процедурата като регионален шеф направих нужното проучване на статута на паметника и неговата благосъстоятелност. Установено е, че акт за държавна благосъстоятелност в никакъв случай не е съставян, нито по анулираната разпоредба за държаните парцели, нито по в този момент настоящия Закон за държавната благосъстоятелност. Затова желаех и спомагателна информация от Дирекция „ Регионален държавен списък “ – Пловдив, Министерството на външните работи и Министерството на културата. Важно е да се подчертае, че от Министерството на културата ме уведомиха, че паметникът Альоша няма статут на единична недвижима културна полезност. А към днешна дата е значим избраният статут от Закона за културното завещание и неговата подготовка “, посочи той.

Той е пратил писмо до Общинския съвет в Пловдив, в което предлага съответни стъпки, с цел да могат по-късно да се подхващат съответните действия за неговото унищожаване или опазване

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР